Ecodorp Nijmegen

Opdrachtgever(s)

  • Talis

Architect(en)

Locatie

  • Nijmegen

Status

  • Gerealiseerd

Ecologisch bouwen in Nijmegen

Kracht: ecologisch, circulair bouwen, energieneutraal, woongemeenschap met ondersteuning in zorg, gedifferentieerde bouw

Een bijzondere uitvraag van woningcorporatie Talis. Een woongroep heeft zich gemeld om met een CPO groep samen te bouwen aan duurzame, circulaire woningen die in een ‘eco-dorp’ komen te staan. Het vergt moed om het pionierspad op te gaan, maar Talis is de uitdaging aangegaan, samen met Trebbe. Het resultaat mag er dan ook zijn. Het is een kijkje in de toekomst, want wij weten zeker: wat nu nog bijzonder is, is over een aantal jaren de normaalste zaak van de wereld!

Ecologisch bouwen

Bij de bouw van Ecodorp Zuiderveld werden de moderne technieken om ecologisch te bouwen en te leven, gecombineerd met de traditionele waarden van een dorp van vroeger. Hoogte 2 Architecten heeft het ontwerp van de woningen, de appartementen en de gemeenschappelijke ruimten gemaakt. Er zijn tal van ecologische voorbeelden in dit project. Zo werd bij de bouw isolatiemateriaal van tweedehands textiel in het dak verwerkt. Ook werden restpartijen baksteen gebruikt. De woongroep had een ‘normenboek circulariteit’. Dit werd gebruikt als onderlegger voor het maken van keuzes. Trebbe zorgde voor de materialeninformatie en de prijs. Op basis van de normen en de informatie werd vervolgens een besluit genomen. Door duurzame keuzes, is duurzaam wonen en leven, met een lager energieverbruik, mogelijk gemaakt.

Deel dit project op social media