Nijmegen 19 woningen en 27 appartementen Ecodorp

Opdrachtgever(s)

  • Talis Nijmegen

Architect(en)

Locatie

  • Nijmegen

Status

  • Ontwikkeling

19 woningen en 27 appartementen Ecodorp Nijmegen

Kracht: ecologisch, circulair bouwen, energieneutraal, woongemeenschap met ondersteuning in zorg, gedifferentieerde bouw

Nieuwbouw van ‘Ecodorp Zuiderveld’, een nieuwe leefgemeenschap in Nijmegen Noord met 19 sociale huurwoningen en 27 sociale huurappartementen/studio's. Woningcorporatie Talis bouwt samen met Trebbe het bijzondere Ecodorp Zuiderveld: 46 woningen voor leefgemeenschap CVEG. Alle woningen zijn voorzien van eigen woonkamer, tweedehands keuken, badkamer, toilet en slaapkamer(s), met uitzondering van de studio die geen aparte slaapkamer heeft.

Gemeenschappelijke ruimtes
Voorzieningen en ruimtes worden met elkaar gedeeld. Deze gemeenschappelijke voorzieningen vervangen een deel van de ruimtebehoefte van de individuele wooneenheden. Er komt een gemeenschappelijke ruimte met daarin een woonkamer en keuken. Bewoners en omwonenden kunnen hier bij elkaar komen voor een praatje en er kan een gezamenlijke maaltijd worden bereid en genuttigd. Op de eerste verdieping komt een multifunctionele ruimte, een kantoor en een werk/vergaderkamer. In één appartement komt een gezamenlijke wasmachineruimte, luxe badkamer en logeerkamer.

Gezamenlijke tuin
De bewoners zullen de grote gemeenschappelijke tuin met elkaar, op een ecologische manier ontwikkelen en onderhouden. De tuin zal bestaan uit voedseltuinen, verschillende terrassen, wandelpaden en wateropvangbassins (bijvoorbeeld wadi’s). De tuin zal zoveel mogelijk meervoudig worden gebruikt en waar mogelijk volgens de principes van permacultuur worden aangelegd. De grote gemeenschappelijke schuur wordt gemaakt van tweedehands materialen en wordt gebruikt voor de opslag van gezamenlijke spullen. Parkeervoorzieningen worden omzoomd met bomen.

Ecologisch bouwen
Bij de bouw van Ecodorp Zuiderveld worden de moderne technieken om ecologisch te bouwen en te leven gecombineerd met de traditionele waarden van een dorp van vroeger. Hoogte 2 Architecten heeft het ontwerp van de woningen, de appartementen en de gemeenschappelijke ruimten gemaakt. Er zijn tal van ecologische voorbeelden in dit project. Zo wordt bij de bouw isolatiemateriaal van tweedehands textiel in het dak verwerkt. Ook worden restpartijen baksteen gebruikt. Er worden verschillende duurzame maatregelen getroffen, die duurzaam wonen en leven, met een lager energieverbruik, mogelijk maken.

Intensieve samenwerking
Trebbe heeft in bouwteam samen met Talis en de bewoners de bouw intensief voorbereid. Ongeveer de helft van de nieuwe bewoners van de sociale huurwoningen en -appartementen was al bekend voor de start bouw. De gemeente Nijmegen steunt het project en noemt het qua architectuur en invulling een ‘zinvolle afwijking’ van de rest van Zuiderveld. Zuiderveld is de nieuwste woonwijk van de Waalsprong.

Dit project in de media

Niets gevonden

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Deel dit project op social media