Nieuwegein, Lotus Het Groene Collectief
Expertise(s)
Opdrachtgever(s)
- Trebbe
Architect(en)
Locatie
- Nieuwegein
Status
- Ontwikkeling
- Verkoop
Nieuwegein, Lotus Het Groene Collectief
Kracht: herstructurering, integrale ontwikkeling, bereikbaar voor een brede doelgroep, collectiviteit en ontmoeting staan centraal, natuurinclusief, klimaatadaptief en duurzaam
Lotus ontwikkelt en bouwt Trebbe in Nieuwegein en is het nieuwste plan in de herstructurering Middenblok. Hier komen straks 28 appartementen en 22 eengezinswoningen. 15 appartementen zijn bestemd voor de sociale huur, 6 appartementen voor de middenhuur en 7 appartementen voor de vrije sectorhuur. De eengezinswoningen zijn bestemd voor de verkoop en de verkoop is inmiddels gestart. Dit wordt een natuurinclusieve omgeving waar ontmoeting centraal staat en waar iedereen een thuis kan vinden.
Over de ontwikkeling van Lotus
Lotus is een integrale ontwikkeling waarbij de gebiedsinrichting een prominente plek in de ontwikkeling inneemt. Belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp van de woningen en de bijbehorende omgeving zijn eenheid, de groene omgeving, ontmoeting, verbinding met de omliggende omgeving en hoge kwaliteit en uitstraling van de gebouwen.
Vijftig huishoudens vinden hier een fijn thuis. Lotus bestaat uit twee bouwblokken. Eén met de appartementen en één met de eengezinswoningen. Alle woningen krijgen een eigen buitenruimte en een gedeelde buitenruimte. Het parkeren in deze nieuwe buurt wordt volledig aan het zicht onttrokken. Om ontmoeting maximaal te faciliteren, wordt er op de begane grond van het appartementencomplex een collectieve ruimte gerealiseerd. Natuurlijk worden de woningen duurzaam en energiezuinig, nul-op-de-meter is het duurzame uitgangspunt, zo kennen de bewoners straks een hoog wooncomfort en een betaalbare woonlast.
Duurzaam en samen wonen in de ruimste zin van het woord
In Lotus gaan duurzaamheid, klimaatadaptiviteit, natuurinclusiviteit en ontmoeting hand in hand.
- De eerste en tweede bouwlaag van de woningen worden voorzien van groene, gevelplanten;
- De twee blokken worden verbonden door een groene plint, deze fungeert ook als veranda of buitenruimte van de woningen;
- Dekterrassen krijgen een groene aankleding;
- Collectieve ontmoetingsruimte in het appartementencomplex;
- Alle woningen worden voorzien van minimaal één natuurinclusieve maatregel, zoals bijvoorbeeld nestkasten;
- Wandelpad tussen de appartementen en woningen met ontmoetingsruimte en terras;
- Collectieve binnentuin met gedeelde kas en speelelementen;
- Tiny forest; een compact stukje natuur;
- Volop beplanting en wadi's dragen bij aan goed watermanagement;
- Duurzame deelmobiliteit die ook fungeert als 'buurtbatterij' doordat accu's naast het opladen ook energie kunnen bufferen en op een later moment kunnen terugleveren;
- Circulariteit speelt een belangrijke rol. Er is gekozen voor verantwoorde materialen. Deze worden geregistreerd in een materialenpaspoort. Hierdoor kunnen deze materialen opnieuw gebruikt worden.
- Onderdeel van de verbondenheid tussen de Lotus met haar omgeving is de toevoeging van kunst door het street art collectief ‘De Strakke Hand’ om zo kunst te verwerken in twee gevels van het blok. Het doel van dit kunstconcept is om de directe leefomgeving te verrijken met kunst, wat als integraal onderwerp is meegenomen in het ontwerp. De kunstwerken vormen een tweeluik, dag en nacht, waarin de Lotusbloem gecombineerd met twee handen staat voor ontmoeten, zorgen en delen.
De verkoop van de koopwoningen is gestart. Meer informatie? Bekijk de verkoopwebsite.