Lieven de Key Hilversum

Opdrachtgever(s)

  • De Alliantie

Architect(en)

Locatie

  • Hilversum

Status

  • Gerealiseerd

Lieven de Key Hilversum

Kracht: prefab gevels, binnenstedelijke herstructurering, intensief participatietraject

School maakt plaats voor een nieuwe woonbuurt

Aan de Lieven de Keylaan in Hilversum Noord, waar voorheen een school gevestigd was, verrijzen 9 eengezinswoningen en 25 appartementen. Alle in het sociale huursegment. Het plan is in opdracht van de Alliantie Ontwikkeling ontwikkeld en gerealiseerd met inzet van de concepten Trebbe BasisWonen en Trebbe HoogWonen. De woningen en appartementen zijn ontworpen door Moke Architecten uit Amsterdam. Het ontwerp is vanuit een intensief participatietraject met buurtvereniging BIK tot stand gekomen. De buurt is meegenomen in het ontwerp en kon suggesties inbrengen. Vervolgens is dit vertaald naar het ontwerp.

Over de woningen

De woningen en appartementen zijn all-electric. Daarnaast is gekozen voor een installatieconcept wat zorgt voor een prettig en betaalbaar binnenklimaat. De woningen en appartementen zijn door de keuze voor een laag volume en kappenarchitectuur goed ingepast in de bestaande omgeving. De architectuur van het gebouw kenmerkt zich door het metselwerk wat bestaat uit zakelijke, functionele details. Het parkeren wordt aan de achterzijde van het gebouw opgelost. Voor iedere woning is een parkeerplaats beschikbaar. Bijzonder aan dit project is dat Trebbe de woningen bouwt met een prefab betoncasco dat al is voorzien van steenstrips. Het ‘Gevelklaar’ concept bestaat uit geïsoleerde prefab gevels met ingestorte, maar wel demontabele kozijnen en keramische steenstrips.

De voordelen van bouwen met  prefab gevels:

  • Het inkorten van de bouwtijd met circa 15%.
  • Minder overlast voor de omgeving door kortere bouwtijden en minder transportbewegingen.
  • Minder CO2-uitstoot tijdens de bouw door reductie van de transportbewegingen op de bouwplaats én doordat er steenstrips worden gebruikt in plaats van hele stenen.
  • Beduidend minder afval op de bouwplaats.
  • Het toenemende tekort aan goede vakmensen wordt ondervangen.
  • Goede basis voor verdere prefabricage van de afbouw

Ontwikkelen en bouwen voor een brede doelgroep om doorstroming op gang te helpen

In de wijk Hilversum Noordoost zijn veel appartementen zonder lift, vroeg naoorlogse portiekwoningen. Om de doorstroming van senioren uit eengezinswoningen in Noordoost te stimuleren zijn toegankelijke en aantrekkelijke ‘nultreden’ appartementen nodig. De appartementen zijn levensloopbestendig maar krijgen geen seniorenlabel. Grotere huishoudens hebben opvallend lange zoektijden in Hilversum. Veel eengezinswoningen in Noordoost zijn vooroorlogse kleine woningen geschikt voor kleinere huishoudens. De nieuwe eengezinswoningen zijn geschikt voor grotere huishoudens. Er zijn drie slaapkamers en een vaste trap naar de bergzolder. Aan de achterzijde een compacte tuin met een berging.

Deel dit project op social media