Stadskantoor Hengelo

Expertise(s)

Opdrachtgever(s)

  • Gemeente Hengelo

Architect(en)

Locatie

  • Hengelo

Status

  • Gerealiseerd

Stadskantoor; een duurzaam huis van de stad

Kracht: binnenstedelijk, krappe bouwlocatie, complexe logistiek, duurzaam

Middenin het stadshart van Hengelo is naast het bestaande raadhuis een nieuw stadskantoor gerealiseerd. Trebbe tekende samen met Van Wijnen voor de realisatie van dit binnenstedelijke,  duurzame stadskantoor.  Het nieuwe Stadskantoor Hengelo omvat  ongeveer 8.000 m2 kantoorruimte, 900 m2  publieksruimte (waaronder de publieksbalies) en een parkeerkelder van zo’n 2.200 m2. Met een passerelle (loopbrug) van glas wordt de nieuwbouw straks verbonden met het monumentale stadshuis dat tegelijkertijd werd gerenoveerd door een andere partij. Het nieuwe stadskantoor, naar een ontwerp van EGM Architecten, laat zich kenmerken als eigentijds, energiezuinig en duurzaam. In het exterieur zijn verwijzingen terug te vinden naar elementen uit de streek. De Hengelose staaltechniek, vakwerkboerderijen en zouttorens.

Duurzaam huis voor de toekomst

Het nieuwe stadskantoor is op en top geïsoleerd met vlaswol, er is triple glas in en LED-verlichting geplaatst. Op het dak, dat grotendeels een sedumdak is, zijn circa 260 zonnepanelen geplaatst. In de toekomst wordt het gebouw aangesloten op het warmtenet. Qua duurzame maatregelen hebben we direct hoog ingezet. We wilden niet alleen een zo zuinig mogelijk gebouw, maar ook de materialen moesten in het duurzame plaatje passen.

Circulaire en duurzame oplossingen zitten tot in de kleine details van het interieur. Het vaste meubilair zoals ontvangstbalies, pantry’s en displaykasten, is ontworpen met een speciale Hengelose houtverbinding waarmee ze de- en remontabel zijn. Hierdoor zijn ze én direct herbruikbaar op een nieuwe plek én kunnen afzonderlijke grondstoffen een tweede kans krijgen. Er is 400 m² aan gemelamineerd plaatmateriaal uit de oorspronkelijke huisvesting hergebruikt in nieuwe kasten en flexibele tussenwanden. Beide zijn bekleed met PET-vilt: akoestisch platen gemaakt van gerecyclede PET-flessen. In het PET-vilt zijn de contouren van Hengelose wijken gestanst  terwijl dezelfde contouren ook in het behang zijn verwerkt. Nieuwe materialen zijn cradle-to-cradle en hebben een lage milieubelasting. Zoals het FSC-gecertificeerd inlands eiken en snelgroeiend Nederlands populierenhout.

Dit project in de media

Niets gevonden

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Deel dit project op social media