Groningen nieuwe UCP

Expertise(s)

Opdrachtgever(s)

  • Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Locatie

  • Groningen

Status

  • Gerealiseerd

Nieuwe UCP UMCG Groningen

Kracht: aardbevingsbestendig, duurzaam, flexibel, on going proces, healing environment

In Groningen bouwt Trebbe het nieuwe Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) aan de oostzijde van het UMCG-terrein in combinatie met BAM en EQUANS. Het nieuwe, losstaande gebouw wordt met een luchtbrug verbonden met het centraal medisch complex van het UMCG. Tijdens onze werkzaamheden gaat het zorg- en bedrijfsproces van het ziekenhuis gewoon door. Zo ligt onze bouwlocatie naast het Beatrix Kinderziekenhuis. Daarom hebben wij volop aandacht voor de logistiek en eventuele overlast.

Aardbevingsbestedig en duurzaam
Het nieuwe UCP wordt een aardbevingsbestendig, flexibel en duurzaam gebouw. Zo is bij het ontwerp aandacht besteed aan de exploitatiekosten van de nieuwbouw. De gemaakte keuzes moeten te verantwoorden zijn gedurende de gehele levensduur van het gebouw.

Patiënt en zorgverlener staan centraal
In het circa 15.500 m2 grote complex worden patiëntenzorg, onderzoek en onderwijsfuncties gefaciliteerd. Het nieuwe UCP ondersteunt daarnaast maximaal de zorg- en onderzoeksprocessen. De patiënt én de zorgverlener staan hierin centraal. In een zo veilig mogelijke omgeving is de verbinding met de maatschappij een belangrijk thema. Jaarlijks worden zo’n 5.000 patiënten op de diverse afdelingen behandeld.

Healing environment
Daglicht is voor de patiënten een essentieel onderdeel voor het creëren van een healing environment. Alle patiëntenkamers zijn gericht op de ochtendzon terwijl de huiskamers en de twee daktuinen juist middagzon krijgen. Het gebouw is lawaaiarm, rustgevend en heeft een warme gastvrije uitstraling. Ook nodigt het gebouw uit om naar buiten te gaan en is er een beweegtuin met veel groen. Vanuit de kamers kijken de patiënten uit op de nabijgelegen Oosterparkwijk. Door de kamers letterlijk naar de maatschappij te richten, worden patiënten uitgenodigd deel te blijven nemen aan het ‘normale’ leven.

Dit project in de media

Niets gevonden

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Deel dit project op social media