Enschede 10 + 10 woningen Stroinkslanden en Stadsveld

Expertise(s)

Opdrachtgever(s)

  • De Woonplaats

Architect(en)

Locatie

  • Enschede

Status

  • Gerealiseerd

10 + 10 woningen Stroinkslanden en Stadsveld Enschede

Kracht: pilot Wet op kwaliteitsborging, herstructurering, woondifferentiatie, één project op drie locaties

In de wijken Stroinkslanden en Stadsveld bouwt Trebbe 20 duurzame, conceptuele woningen samen met woningcorporatie De Woonplaats verdeeld over drie locaties. Alle eengezinswoningen hebben drie slaapkamers en bestaan uit twee lagen met een kap. De woningen zijn bedoeld voor huurders met een huur onder de liberalisatiegrens. Hiermee geven De Woonplaats en Trebbe invulling aan de vraag naar duurzame, toekomstbestendige en betaalbare huisvesting in Enschede.

Ontwerp sluit aan op bestaande wijk

De woningen zijn ontworpen door Beltman Architecten en zijn afgestemd op de omgeving van de drie bouwlocaties. Het type woning is hetzelfde: duurzame eengezinswoningen met drie slaapkamers, maar beukmaten en kleine accenten zijn verschillend. Op alle plekken is door de architect gekeken naar een goede aansluiting bij de bestaande bebouwing. Dit komt terug in het metselwerk, verticale accentvlakken in Stroinkslanden en verschillende vormen in de dakgevels.

Over de locaties

In de wijk Stroinkslanden worden tien woningen op twee locaties gebouwd. Dit zijn mooie zichtlocaties in de wijk waar De Woonplaats een bestemmingsplanwijziging voor heeft aangevraagd, waardoor er ruimte is voor eengezinswoningen. Zo ontstaat een mooie woondifferentiatie, aan de Hanenberglanden worden zes nieuwe woningen gebouwd en aan de Hasmanlanden vier woningen.
In de wijk Stadsveld worden tien woningen gebouwd aan de Adriaan van Ostadestraat en Aert van der Neerstraat. Op deze locatie stond vroeger de muziekschool. Ook worden er zeventien parkeerplaatsen bij het project gerealiseerd.

Energieconcept

Alle woningen worden voorzien van een all-electric oplossing. Het energieconcept bestaat uit elektrische convectoren, zonnepanelen en een tapwaterwarmtepomp. Elk type woning wordt gemonitord gedurende vier jaar. De bewoner én De Woonplaats krijgen zo inzage in het energieverbruik zodat er snel inzicht is in het gebruikersgedrag en de invloed daarvan op het energieverbruik.

Pilot wet op kwaliteitsborging

De 20 woningen zijn een pilot op de Wet kwaliteitsborging. Vooruitlopend op de invoering van de wet start Trebbe met proefprojecten waarbij wij als bouwer een belangrijke rol krijgen bij het aantonen van de daadwerkelijk geleverde kwaliteit. De kwaliteitsborger ziet erop toe dat wij de kwaliteit naar behoren borgen, zodat bij gereed melding van het project een verklaring kan worden afgegeven.

Dit project in de media

Niets gevonden

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Deel dit project op social media