Medisch Spectrum Twente Enschede

Expertise(s)

Opdrachtgever(s)

  • Medisch Spectrum Twente

Architect(en)

Locatie

  • Enschede

Status

  • Gerealiseerd

Mensenwerk voor mensenlevens

Kracht: Going concern, binnenstedelijk, ontwikkeling just-in-time

Duizenden mensenhanden werkten samen

Middenin de Enschedese binnenstad realiseerde Trebbe samen met Dura Vermeer en Goossen Te Pas Bouw het nieuwe MST. Een topklinisch ziekenhuis met een oppervlak van 78.400m2, is binnen budget een maand eerder opgeleverd.

• Het gebouw is innovatief en duurzaam geworden. De energieopwekking maakt gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem, naast allerlei vormen van warmteterugwinning in het gebouw zelf en in de energiecentrale;
• De nieuwbouw is gerealiseerd direct naast de bestaande locatie aan de Haaksbergerstraat. Om de ziekenhuisprocessen zoveel mogelijk door te laten gaan werd er gebouwd volgens het principe ‘going concern’;
• De bouwlocatie bevond zich in het centrum van Enschede. Dit vergde een zeer precieze (logistieke) planning (just in time).
• Het gebouw is ontworpen en gebouwd op basis van de principes van de ‘healing environment’. Dit betekent dat voorzieningen en uitstraling een positief effect hebben op het welzijn van de patiënten en bezoekers die er verblijven.

Na oplevering zijn we niet zo maar weg

Al voor de oplevering van het nieuwe ziekenhuis verzorgde Trebbe het dagelijks onderhoud voor de locaties van het MST. Na de nieuwbouw nam Trebbe dan ook het beheer en onderhoud van het nieuwe MST op zich. De werkzaamheden variëren van het repareren van een deurdranger tot verbouw en uitbreidingen van beddenhuizen en verpleegafdelingen, de renovatie van poliklinieken, radiotherapieruimten en laboratoria.

Wensboom

In december 2020 monteerden we voor MST een wensboom. Het ontwerp is van Wish, Trebbe engineerde dit verder met ABT, Keizersmetaal en het MST zelf. In onze timmerwerkplaats zijn speciale bokken gemaakt om de boom te transporteren door het ziekenhuis waar de boom met een kraan op zijn plek is gezet. Naast de wand met de wensboom staat een zuil met een iPad waar men een donatie kan doen aan het MST. Ook hangen er twee planken waar mensen een wens op een blaadje kunnen schrijven en dit in de brievenbus kunnen deponeren.

Vernieuwbouw Centrale Sterilisatieafdeling

Begin december 2020 tekende Trebbe voor de realisatie van de nieuwe Centrale Sterilisatieafdeling (CSA). De uitvoering is startte eind 2020 nog voor de zomer dit jaar moet het klaar zijn. Deze CSA is één van de eerste in Nederland die gebouwd is volgens RL-11, de richtlijn waaraan CSA’s moeten voldoen. Dit vraagt met name extra aandacht voor hygiëne, stofvrij bouwen en luchtdichtheid van de binnenwanden. Het grote voordeel is dat Trebbe al sinds jaar en dag met, in en bij het MST werkt. Daardoor zijn we goed op elkaar ingespeeld en weten we wat we van elkaar mogen verwachten.

Dit project in de media

Niets gevonden

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Deel dit project op social media