Enschede Medisch Spectrum Twente

Expertise(s)

Opdrachtgever(s)

  • Medisch Spectrum Enschede

Locatie

  • Enschede

Status

  • Gerealiseerd

Nieuwbouw Medisch Spectrum Twente Enschede

Kracht: Going concern, binnenstedelijk, ontwikkeling just-in-time

In Enschede heeft Trebbe vanuit een bouwcombinatie Dura Vermeer en Goossen te Pas Bouw het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) middenin Enschede.

Het MST behoort tot de grootste, niet-academische ziekenhuizen in Nederland. De nieuwbouw is 78.400 m2 BVO groot en biedt betere zorg omdat het uitgerust is met de modernste technieken. Bijzonder is dat er voor langdurige opname louter eenpersoonskamers (340 stuks) zijn gerealiseerd. In totaal zijn in de nieuwbouw 520 bedden. De gehele derde verdieping kenmerkt zich als ‘hotfloor’ met alle operatiekamers en afdelingen voor intensieve verpleging. Deze afdelingen zijn voorzien van de modernste apparatuur en zijn centraal gepositioneerd in het ziekenhuis, op de derde verdieping, met de poliklinieken eronder en de verpleegafdelingen erboven. Deze verpleegafdelingen zijn voorzien van eenpersoonskamers, die meer privacy bieden. Bovendien neemt de kans op besmettingen af.

Bijzonder aan MST Enschede

  • Het gebouw is innovatief en duurzaam geworden. De energieopwekking maakt gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem, naast allerlei vormen van warmteterugwinning in het gebouw zelf en in de energiecentrale;
  • De nieuwbouw is gerealiseerd direct naast de bestaande locatie aan de Haaksbergerstraat. Om de ziekenhuisprocessen zoveel mogelijk door te laten gaan werd er gebouwd volgens het principe 'going concern';
  • De bouwlocatie bevond zich in het centrum van Enschede. Dit vergde een zeer precieze (logistieke) planning (just in time). Toeleveranciers verzamelden zich daarom op een locatie net buiten de stad en kregen een seintje wanneer ze het bouwterrein op mochten rijden.
  • Het bouwkundig ontwerp is van Harry Abels van IAA Architecten. Het gebouw is ontworpen en gebouwd op basis van de principes van de ‘healing environment’. Dit betekent dat voorzieningen en uitstraling een positief effect hebben op het welzijn van de patiënten en bezoekers die er verblijven.

Dit project in de media

Niets gevonden

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Deel dit project op social media