Enschede, De Slimme Verbinding UT

Expertise(s)

Opdrachtgever(s)

  • Gemeente Enschede

Architect(en)

Locatie

  • Enschede

Status

  • Gerealiseerd

Enschede, De Slimme Verbinding UT

Kracht: circulariteit, betaalbaarheid, duurzaamheid

In Enschede tussen het bedrijventerrein Kennispark en de Universiteit Twente realiseerde Trebbe De Slimme Verbinding. Een oversteek met aan beide zijden een ontmoetingsruimte bedoeld om de verbinding tussen de Universiteit Twente en de bedrijven gevestigd p het nabijgelegen Kennispark te versterken en kennisoverdracht te stimuleren.

Aandacht voor de aarde, maatschappij en mens

Zowel in het ontwerp als tijdens de realisatie is er volop aandacht voor betaalbaarheid en circulariteit. Zo transformeerde Trebbe gebruikte zeecontainers tot ontmoetingsruimtes. Om de containers een mooie uitstraling te geven, plaatste Trebbe daaromheen staalconstructie met technisch weefsel. Dit weefsel is een soort textiel dat ook dient als zonnewering. Daarnaast kent dit textiel een relatief lage ondershoudsvraag wat het betaalbaarder maakt. Ook de zeecontainers zelf zijn helemaal opgeknapt. De binnenzijde is voorzien van voorzetwanden. Er is hoofdzakelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen die Trebbe ingekocht heeft bij Omgekeerd Bouwen. Dit is een onderdeel van Kamphuis Sloopwerken dat materialen oogst in sloopwerken om weer in te zetten voor hergebruik.

De Slimme Verbinding heeft een goede, eenvoudige installatie, die gemakkelijk is te bedienen door de gebruikers. Alles is op afstand te regelen, van verwarming tot verlichting. Dit is ook te koppelen aan de reserveringsagenda van de ruimtes, zo worden de ruimtes nooit onnodig verlicht of verwarmd.

Deel dit project op social media