76 woningen Patersweg Dordrecht

Kracht: bovengenmiddeld duurzaam, EPC 0, binnenhoven gemeenschappelijk eigendom, oplaadpunt elektrische auto’s, locatie op basis van kwaliteit verworven, snelle verkoop

Eigen ontwikkeling van 76 woningen aan de Patersweg in Dordrecht. Het project met de naam De Bloei van Krispijn bestaat uit 38 koopwoningen en 38 woningen die verhuurd worden in de vrije sector door Amvest.

De locatie aan de Patersweg is gelegen in Oud Krispijn, een wijk direct ten zuiden van de binnenstad van Dordrecht. De wijk is grotendeels gebouwd in de jaren dertig volgens de tuinstadgedachte met bomenrijke singels, gekromde lanen, zichtassen op de Grote Kerktoren, voortuinen met hagen en een rijke architectuur. De laatste jaren is veel geïnvesteerd om de leefbaarheid van de wijk te verbeteren. Naast het verbeteren van de woningvoorraad heeft er ook een grote investering plaatsgevonden in het openbare gebied: er is meer ruimte gecreëerd voor groen, speelruimten en parkeren.

Trebbe is als partner geselecteerd door gemeente Dordrecht voor de ontwikkeling en realisatie van De Bloei van Krispijn. A3 Architecten maakte het ontwerp voor de 76 woningen. Met een lichte steen, grote raamvlakken en een zorgvuldige detaillering refereert het plan aan het frisse en open karakter van de vroeg naoorlogse woningbouw. Ook de diepe voortuinen en de groene erfscheiding dragen hieraan bij. Hierdoor krijgt het plan zijn eigen identiteit en sluit het tegelijk mooi aan bij de bestaande omgeving.

Naast een goed ontwerp is ook zorgvuldig nagedacht over de energiezuinigheid. De woningen worden duurzaam en volledig gasloos. Bovendien worden ze aangesloten op de stadsverwarming en krijgen ze zonnepanelen op het dak.

De woningen komen aan een fietsstraat te liggen, maar de woningen zijn wel bereikbaar voor de bewoners. Want de woningen krijgen elk een parkeerplaats op hun erf. De groene binnenhoven worden gemeenschappelijk eigendom en bieden ook voldoende parkeerplaatsen voor bezoekers. In elk hof komt bovendien een oplaadpunt voor elektrische auto’s.