Slingeland Doetinchem

Expertise(s)

Opdrachtgever(s)

  • Slingeland

Locatie

  • Doetinchem

Status

  • Gerealiseerd

Bouwen aan de zorg van morgen in Doetinchem

Kracht: Bouwteam, tweede all electric-ziekenhuis in Nederland, samenwerking, toekomstbestendig

In Doetinchem verrijst straks een nieuw, gasloos en duurzaam Slingeland Ziekenhuis. Bouwcombinatie Trebbe-Dura Vermeer realiseert dit all electric ziekenhuis vanuit een bouwteam.

Optimale verbinding in compact ziekenhuis

Het compacte ziekenhuis met een vloeroppervlak van 32.000 m2 bestaat uit twee carrévormige gebouwen met beide een patio. Het ene gebouw heeft hoog-complexe functies zoals de hotfloor met onder meer spoedeisende hulp, OK’s en radiologie en het andere gebouwdeel heeft onder andere alle kantoorruimten, de poliklinieken en alle verpleegafdelingen. De ambulances en goederen komen op maaiveldniveau binnen. Op dit niveau bevindt zich ook de ‘acute as’; hier wordt een optimale verbinding gecreëerd tussen 24/7 geopende afdelingen zoals spoedeisende hulp, eerste harthulp, huisartsenpost, beeldvorming, operatiekamers en intensive care. Vanuit de tegenoverliggende parkeergarage lopen patiënten en bezoekers via een brede brug het hart van het ziekenhuis binnen op de eerste verdieping, waar de poliklinieken zich bevinden.

Goed ingepast in het landschap met helend uitzicht

Een ander aandachtspunt binnen het ontwerp is de inpassing van het nieuwe ziekenhuis in het coulisselandschap langs de Oude IJssel met z’n historische doorzichten en zichtlijnen. Ruimte, uitzicht en groen bevorderen het herstel van patiënten, daarmee is rekening gehouden in het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis door de principes van healing environment te hanteren. Het kliniekgedeelte, gelegen op de hoger gelegen verdiepingen, is volledig gericht op het landschap. Vanuit hun bed hebben patiënten veel daglicht en zicht op de mooie omgeving, de Oude IJssel en de hoge luchten. Het interieurconcept van het Slingeland Ziekenhuis is eveneens gebaseerd op ‘coulisse’. Er komt een onderscheid tussen drie hoofdlagen door onder andere kleurgebruik: van publiek naar medisch. Het kleurgebruik refereert naar groen-, aarde- en blauwtinten uit het omliggende landschap.

Toekomstbestendig door flexibiliteit

Bij het ontwerp van het hotfloor-gebouw speelde flexibiliteit een grote rol. In de toekomst zullen naar verwachtingen aanpassingen nodig zijn wanneer de medische apparatuur vervangen dient te worden of een andere indeling gewenst is. Het hotfloor-gebouw bestaat uit drie bouwlagen met daarop een technische ruimte en het hotelgebouw is twee bouwlagen hoger. Bovenop bevinden zich twee dakopbouwen voor de technische ruimtes. Na oplevering voldoet het nieuwe ziekenhuis aan de hoogste eisen op het gebied van comfort, patiëntvriendelijkheid, duurzaamheid, hygiëne en flexibel ruimtegebruik.

Deel dit project op social media