Amphia ziekenhuis Breda

Expertise(s)

Opdrachtgever(s)

  • Amphia ziekenhuis

Architect(en)

Locatie

  • Breda

Status

  • Gerealiseerd

Bouwen aan het ziekenhuis van de toekomst

Kracht: complexe logistiek door ligging naast bestaand ziekenhuis, éénpersoonskamers, toekomstbestendig, topklinisch opleidingsziekenhuis, BREEAM Very Good

Nieuwbouw voor het ziekenhuis van de toekomst

Toekomstbestendigheid, innovatieve technologie, duurzaamheid en aandacht voor de patiënt staan centraal in het nieuwe Amphia ziekenhuis met een bruto vloeropprvlak van 78.000 m2. Trebbe nam deel in het consortium Four Care dat de nieuwbouw gerealiseerd heeft, één van de grootste duurzame Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen met opleidingserkenning in Nederland. Een warmte koude opslag (WKO) helpt de CO2-uitstoot met 80% te verminderen.

In het ziekenhuis zijn onder meer 572 eenpersoonskamers en een operatiecomplex met 22 kamers. De nieuwbouw bestaat uit vier blokken met daartussen groene binnentuinen. Zo geeft het  ziekenhuis invulling aan de vraag naar een ‘menselijke maat’ dat kleinschaligheid en de patiënt centraal stelt. De diverse functies zijn geclusterd rondom ziektebeelden en hebben elk hun eigen herkenbare identiteit.

Renoveren voor het ziekenhuis van de toekomst

Trebbe renoveert als onderdeel van FourCare (samenwerking met Van Wijnen, Unica en ENGIE Services) de bestaande locatie van het Amphia Ziekenhuis in Breda. De renovatie van totaal 35.000 m2 is een ingrijpende operatie. Zeker in coronatijd. Verbouwen in een omgeving waar dagelijks patiënten aanwezig zijn of langs komen voor een poliklinische behandeling of afspraak, vraagt extra vaardigheden van ons bouwteam.

Momenteel ondergaat het complete OK-gebied van 4.000 m2 met operatiekamers, opdekkamers, luchtsluizen, uitslaapkamers, behandelkamers en wachtruimtes klinische opslag een metamorfose. Hierna volgen de afdelingen Oogheelkunde en Dermatologie.

Als eerste hebben we het logistieke hart gerenoveerd en opgeleverd. Van hieruit wordt het gehele ziekenhuis 24/7 bevoorraad. Om dit logistieke proces zo min mogelijk te verstoren zijn de verbouwwerkzaamheden met name in weekend- en nachturen uitgevoerd.

Daarna is het fertiliteitslab intern verplaatst en geüpdate in een operationeel gebied. Het poligebied van 3.000m2 over twee bouwlagen met het nieuwe operatiecomplex voor kleine of snelle behandelingen/operaties werd compleet gestript. De poli wordt momenteel geheel nieuw opgebouwd met veel daglicht in alle openbare gebieden. De interne Apotheek/lab VTGM (Voor Toediening Gereed Maken) is recent succesvol opgeleverd. In deze high-end cleanroom worden medicijnen bereid en geprepareerd. Ook een compleet vol geautomatiseerde machine voor de inname en uitgifte van kleding hebben we opgeleverd. Deze machine van circa 850m2 verzorgt 24/7 de kleding voor de 4.000 werknemers. Het meest recent leverden we het ingrepencentrum op. Dit bestaat uit een OK-complex met Cataract operatiekamers en Thorax-OK’s.

De samenwerking tussen Amphia en FourCare bevalt goed, want onlangs werd de opdracht verstrekt voor het renoveren van nog eens twee verdiepingen met onder andere verpleegafdelingen, poli en de PAAZ-afdeling.

Dit project in de media

Niets gevonden

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Deel dit project op social media