Apeldoorn 86 zorgappartementen

Expertise(s)

Opdrachtgever(s)

  • KleinGeluk Apeldoorn

Architect(en)

Locatie

  • Apeldoorn

Status

  • Gerealiseerd

86 zorgappartementen Apeldoorn

Kracht: passief bouwen, zorg, eigen regie en eigen woonruimte individuele bewoner

Bouwcombinatie Trebbe/Klok heeft met architect FAME Zwolle 86 zorgappartementen ontwikkeld in opdracht van Stichting KleinGeluk (voorheen De Goede Zorg) uit Apeldoorn. Syntrus Achmea Real Estate & Finance (SAREF) is de belegger waaraan het project eind 2019 turnkey opgeleverd is.
In Apeldoorn is een moderne, ruime woonvoorziening gebouwd voor mensen met een intensieve zorgvraag op de hoek Molenstraat-centrum en Kanaal-Noord, met uitzicht op de Welgelegenbrug. Het project is volgens de uitgangspunten van het concept Beschermd Wonen gerealiseerd.

Woonbeleving van cliënt staat centraal
De individuele cliënt staat centraal en heeft maximale eigen regie. Dat zijn de doelstellingen van het nieuwe huisvestingsconcept van KleinGeluk als alternatief voor de traditionele verpleeghuiszorg. Dit betekent dat de woonbeleving voorop staat en de cliënt (bewoner) zelf bepaalt welk woonzorgarrangement wordt afgenomen, passend bij zijn of haar individuele indicatie.
Het unieke aan het concept is het streven dat iedereen, onafhankelijk van de mate van zorg, recht heeft op een eigen woonruimte. Dus ook mensen met dementie of een zware somatische zorgvraag, die 24-uurs onplanbare zorg nodig hebben.

Door indeling kan cliënt zelf keuzes maken
In Apeldoorn is een gebouw gerealiseerd met 86 tweekamerappartementen verdeeld over zes en vier bouwlagen. De sociale huur- en vrije sector huurappartementen hebben een eigen badkamer, keuken, energiemeters, bergkast en indien mogelijk een eigen balkon. Dit wordt aangevuld met een sociale leefomgeving voor ontmoeting, activiteiten en welbevinden, zoals in de negen buurtkamers of in de binnentuin. Door deze manier van wonen, kan de bewoner zo veel mogelijk eigen keuzes blijven maken.

Passief zorggebouw
De 86 appartementen zijn gasloos gerealiseerd zonder warmtepomp. Uitmuntende isolatie zorgt ervoor dat er nauwelijks energie nodig is voor verwarming, terwijl zonnepanelen het grootste deel van benodigde stroom opwekken. Het is het grootste woonzorgproject in Nederland op het gebied van ‘Passief Bouwen’ en kreeg op 17 april 2019 dan ook het ontwerpcertificaat 'Passief Bouwen’.
Het basisprincipe van een passiefgebouw is dat de isolatiewaarde van de schil en de luchtdichtheid van het gebouw dusdanig hoog zijn, dat het gebouw nauwelijks meer energie verbruikt en er naast de luchtbehandeling geen installaties nodig zijn om te verwarmen of te koelen. Het principe is te vergelijken met een thermoskan: de temperatuur die erin zit moet er zolang mogelijk in blijven.
Het passieve zorggebouw in Apeldoorn is duurzaam, toekomstgericht en waardevast met een gezond en comfortabel binnenklimaat. De warmtevraag is gering door optimaal gebruik te maken van de zon, een compacte en goede thermische schil, kozijnen met 3-voudig glas, weinig luchtinfiltratie door goede kierdichting en een goede ventilatie met warmteterugwinning.

Dit project in de media

Niets gevonden

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Deel dit project op social media