Dok15 Amsterdam

Opdrachtgever(s)

  • Private belegger

Architect(en)

Locatie

  • Amsterdam

Status

  • Gerealiseerd

Dok15 Amsterdam

Kracht: turn-key, rijke architectuur, natuurinclusief, krappe bouwplaats, complexe bouwplaatslogistiek

Dok15 verrees aan de Leen Jongewaardkade en het Albert Molhof in Amsterdam Noord, direct aan het Tolhuiskanaal. Het gebouw telt zeven bouwlagen en biedt plaats aan 35 appartementen en een commerciële ruimte.

Met zorg ontworpen

Het gebouw is met veel zorg ontworpen. De positie op de hoek van het plan Cityplots in Buiksloterham, als eerste zichtbaar vanaf de brug, vraagt om een baken. Een gemetselde grid-gevel verbindt de 35 woningen tot een pakhuisachtig gebouw, wat goed past in het industriële gebied. Binnen het grid is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen een robuuste vierlaagse plint met daarboven een elegant volume met transparante ‘loft-woningen’. Het onderscheid sluit aan bij de omgeving waarbij de plinthoogte dezelfde is als de belendende gebouwen en de ‘opbouw’ een baken is dat als hoekpunt van de wijk is te herkennen. De woningen omsluiten een binnentuin.

Duurzaam en natuurinclusief

Dok15 is duurzaam en natuurinclusief te noemen. Het water van de daken van de appartementen wordt afgevoerd naar de binnentuinen waar het opgevangen wordt in wadi’s. Op deze manier wordt het water vertraagd naar de goten in de openbare ruimte getransporteerd. Dit levert een bijdrage aan het bufferen van hemelwater. Vanzelfsprekend zijn ook de appartementen duurzaam te noemen.

De appartementen zijn hoogwaardig afgewerkt en voorzien van een luxe keuken en badkamer. De appartementen kennen een vloeroppervlak variërend tussen ca. 54m2 á 87m2 en zijn bestemd voor de vrije sector huur.

Deel dit project op social media