Amsterdam De Vrijheid Bajes Kwartier

Expertise(s)

Opdrachtgever(s)

  • De Alliantie

Architect(en)

Locatie

  • Amsterdam

Status

  • Gerealiseerd

Van gevangenisterrein naar groen en levendig wonen in De Vrijheid

Kracht: herstructurering, langjarige samenwerking, krappe bouwplaats, complexe bouwplaatslogistiek

De Vrijheid in Bajes Kwartier

De Vrijheid biedt plaats aan 140 sociale huurappartementen, verdeeld over veertien bouwlagen. De appartementen variëren in vloeroppervlak van circa 48 m2, 70 m2 en 80 m2. Ook zijn er een fietsenstalling en een commerciële ruimte opgenomen in het complex.

Ruimte voor ontmoeting en verbinding

De Vrijheid is ontworpen rondom een groot atrium dat ruimte geeft aan ontmoeting en sociale verbinding. Ook komt hier een groene binnentuin. De Vrijheid wordt voorzien van twee groene dakterrassen en alle appartementen krijgen een eigen buitenruimte. Bijzonder detail: een aantal originele elementen van de Bijlmer Bajes krijgen een plek in het ontwerp van dit gebouw.

Duurzaam wonen en leven

Het doel is om de impact van het Bajes Kwartier op het klimaat tot nul terug te brengen. Hier sluit het appartementencomplex De Vrijheid naadloos op aan. De appartementen worden verwarmd door een WKO-installatie. Voor de opwekking van elektriciteit worden pv-panelen op het dak geplaatst.

Complexe bouwplaatslogistiek

De Vrijheid wordt gerealiseerd in Bajes Kwartier. Een grootse herstructurering. De bouwplaats van De Vrijheid wordt een krappe bouwplaats. Op het moment dat Trebbe De Vrijheid gaat bouwen, worden er in hetzelfde deelplan nog circa 10 complexen gerealiseerd. Dit bij elkaar vraagt om uitgekiende bouwplaatslogistiek en uitvoerige afstemming met de andere partijen die op het Bajes Kwartier werken.

Deel dit project op social media