Amersfoort Villa Nove

Opdrachtgever(s)

  • Trebbe

Architect(en)

Locatie

  • Amersfoort

Status

  • Gerealiseerd

Villa Nove Amersfoort

Kracht: participatie omwonenden en bewoners, luxe villa's, gemeenschappelijke brink

Trebbe ontwikkelde en realiseerde Villa Nove. Een leefgemeenschap bestaande uit negen moderne, luxe woningen verspreid over een gedeelde brink, in een oude jaren ’30-wijk.

  • Trebbe moest zich aan een aantal stedenbouwkundige uitgangspunten houden:
  • het behoud van de houtwal,
  • het respecteren van de privacy van de omliggende woningen
  • draagvlak krijgen bij de omwonenden. Het draagvlak creëren was een intensief proces waarbij Trebbe als projectontwikkelaar en de buurt constant met elkaar in gesprek bleven.

Aansluiten op de wensen

Het eerste plan sloot niet voldoende aan bij de wensen en eisen van de omwonenden. Na meerdere bewonersavonden en gesprekken tussen de omwonenden en Trebbe kwam er een nieuw plan tot stand. De nieuwe opzet van de woningen viel in de smaak bij de buurt. Om de woningen ook goed aan te laten sluiten op de wensen van de bewoners werden verschillende klankbordsessies met geïnteresseerden georganiseerd. Zo mochten zij meedenken over de positionering van het raamwerk. Ook gingen de geïnteresseerden in gesprek met een interieurarchitect over de indeling van woning.

Speels gesitueerd rondom een brink

Het resultaat van deze intensieve sessies mag er zeker zijn. Negen villa’s die op het gebied van architectuur en esthetiek zeer uitgesproken. Maar de omvang van de woningen is een stuk bescheidener dan andere woningen in de wijk. De negen villa’s hebben allemaal een eigen tuin die weer speels gesitueerd zijn rondom een gemeenschappelijke buitenruimte; de gemeenschappelijke ‘brink’.

Samenspraak, interactie en inspraak maken het succes

Villa Nove is een schoolvoorbeeld dat laat zien hoe belangrijk samenwerking, interactie en inspraak is. Er is constant de verbinding gezocht met omwonenden en nieuwe bewoners, tussen de wijk en de omgeving en de binnen- en buitenruimtes.

Dit project in de media

Niets gevonden

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Deel dit project op social media