37 appartementen De Factorij Almere

Kracht: eerste gebouw in een serie van acht, eerste gebouw vanuit het concept HoogWonen galerijontsluiting

Design & Build-opdracht (op basis van UAV-gc 2005) voor de nieuwbouw van De Factorij in Almere Buiten, een betaalbaar complex met 37 appartementen voor senioren (55+-ers): 27 appartementen met een oppervlak van minimaal 70 m² gbo en 10 appartementen met een oppervlak van minimaal 80 m² gbo. De sociale huurwoningen zijn licht, helder van structuur en uitgevoerd met een groot en vrijliggend terras.

Door de glaspui in de woonkamer zijn de appartementen licht, op verschillende wijze bruikbaar en gemakkelijk te openen naar een groot terras. De terrassen verspringen per verdieping, waardoor er veel zon op komt en iedereen vrij buiten kan zitten. De galerijtjes aan de andere zijde van het blok liggen op gemetselde kolommen met glazen geluidschermen. Daarmee is een mooi beschermd entreegebied gemaakt.

Voor het project heeft Trebbe een meerjarenonderhoudsplan (mjop) voor 20 jaar opgesteld. En Trebbe paste zowel BIM als Lean toe. Het project is geheel 3D geëngineerd in Revit. Inbo heeft samen met constructeur en installateur een 3D-model gemaakt waaruit de tekeningen voor de vergunningsaanvraag zijn gegenereerd. Daarna heeft Trebbe met zijn onderaannemers de uitvoeringsvoorbereiding in hetzelfde model gedaan en LEAN gebouwd. Op deze manier van ketenintegratie kunnen we van de eenvoud een weldaad maken: eenvoudige sociale huurappartementen waar je lekker in kunt wonen, te bouwen in een sneltreinvaart.

Trebbe won de ontwikkelselectie van GoedeStede met hulp van Inbo. Door een slim ontwerp en nog slimmer bouwen mag het resultaat er zijn: een helder geel gebouw, met goed gestructureerde appartementen, waarin het ondanks de beperkte omvang prettig wonen is.