Woonconcept aan de slag met verduurzaming

“Trebbe trotse samenwerkingspartner voor verduurzaming bestaande woningen gemeente Meppel”

Samen met bewoners en samenwerkingspartners zet Woonconcept in 2019 flinke stappen op het gebied van verduurzaming. In zowel Hoogeveen, Meppel als Steenwijk wordt dit jaar gestart met de bouw van de eerste energieneutrale nieuwbouwwoningen. En ook bestaande woningen worden aangepast. Samen met bewoners zoekt Woonconcept naar de beste manier om woningen aan te passen met als doel om het wooncomfort te verhogen, de woningen goed te isoleren en zoveel mogelijk energie zelf op te wekken.

Meer wooncomfort

Elke dag werken de medewerkers van Woonconcept aan het doel: Alle bewoners trots op hun thuis. Dat begint bij gewoon goede woningen. De duurzame verbeteringen aan bestaande woningen leveren meer wooncomfort op. Voor een bewoner betekent dit bijvoorbeeld dat, na de aanpassing, een bestaande woning gemakkelijker warm te krijgen is in de winter, en juist minder warm wordt in de zomer.

‘Geen straat is hetzelfde, geen project is hetzelfde’

Woonconcept trekt samen met bewoners op, om te bepalen welke stappen moeten worden gezet. Er is een klankbordgroep opgericht met bewoners die mee willen praten over het thema duurzaamheid.

Roelof Smit, manager Vastgoed: ”Geen straat is hetzelfde, geen project is hetzelfde. Er zijn veel manieren om te verduurzamen, van zonnepanelen op het dak tot aan nieuwe gevels en warmtepompen. Bij het verduurzamen van bestaande woningen, gaan we in gesprek met de bewoners, zij zijn immers ervaringsdeskundige van hun woning. Wij hebben dan al voorwerk gedaan, gekeken naar de technische staat en onderzoek gedaan naar mogelijkheden. Die mogelijkheden bekijken we samen, waarna met de bewoners bespreken wat we tegelijkertijd kunnen doen om het wonen in de woning voor hen nog comfortabeler te maken. Want het verbeteren van wooncomfort is ons doel, op een duurzame manier”.

Woonlasten ook in de toekomst betaalbaar

De duurzaamheidsambities van Woonconcept moeten de bewoners niet alleen meer wooncomfort opleveren. De aanpassingen zijn ook bedoeld om woonlasten in de toekomst betaalbaar te houden. “Een bewoner betaalt maandelijks een bedrag aan huur en aan energie. Wij willen er met de duurzaamheidsaanpassingen voor zorgen dat die kosten in de toekomst niet hoger worden, ondanks alle stijgende energieprijzen”, zegt Nicole Peeters, directeur-bestuurder bij Woonconcept.

Duurzame samenwerking

Woonconcept gaat voor de verduurzaming van haar woningbezit samenwerkingen aan met partners. Voor de bestaande woningen in de gemeente Meppel werkt Woonconcept samen met Trebbe. “Ik ben er ontzettend trots op dat wij – met Trebbe BestaandWonen – Woonconcept kunnen ondersteunen met de verduurzaming. Doordat erop een intensieve samenwerking wordt ingestoken, kunnen we de belangen van Woonconcept nóg beter behartigen en het zorgt voor stabiliteit binnen onze organisatie”, vertelt Antje de Groot, directeur bij Trebbe. “En een hele mooie bijkomstigheid is natuurlijk dat het zo lekker dichtbij ‘huis’ is.”