Veerkrachtige vrijdag bij Trebbe met Sara Pouwels

Niet alleen privé, maar ook op ons werk hebben we allemaal weleens te maken met kleine en grote problemen, uitdagingen en tegenslagen. Hoe bied je die het hoofd? Wie veerkrachtig is, heeft een bepaalde souplesse in het omgaan met voor- en tegenspoed. In de serie Veerkrachtige vrijdag vertellen collega’s hoe zij omgaan met de uitdagingen van deze tijd. Vandaag deelt Sara Pouwels, Hoofd Communicatie bij Trebbe wat voor haar veerkracht is en wat zij het allermooist vindt aan haar werk en dat heeft alles te maken met buiten de lijntjes kleuren.

Wat maakt werken bij Trebbe leuk?

“Als kind wilde ik van alles worden: juf, schoonheidsspecialist, kapster, verpleegkundige, noem maar op. Een vastomlijnd plan had ik niet. Ook op de middelbare school had ik nog geen idee. Om een beslissing over een vervolgopleiding uit te stellen, stroomde ik na de havo door naar het atheneum. Daarna schreef ik me in voor de studie die iedereen deed: sociaalpedagogische hulpverlening. Hoewel ik de propedeuse nog heb afgemaakt, was mij na drie weken al duidelijk dat die studie helemaal niet bij mij paste. Mijn vader, die een eigen schildersbedrijf had, zei: ‘Kom maar even in mijn bedrijf werken en denk ondertussen na over wat je wilt.’ Zo gezegd, zo gedaan. Uiteindelijk heeft dat me op het spoor gezet waardoor ik uiteindelijk nu bij Trebbe zit. Ik vind communicatie leuk en voel me thuis in de bouw(gerelateerde) branche. Lekker direct, geen gedoe. Ik ben opleidingen gaan volgen, onder andere strategische bedrijfscommunicatie, en aan het werk gegaan bij een installateur en een architect. Vervolgens kreeg ik een contract bij een collega-bouwer in Zwolle. Midden in de economische crisis. Sommige mensen hadden daar vraagtekens bij, maar ik dacht: ‘Het is in ieder geval niet saai!’ Na bijna vijf jaar was ik toe aan een volgende stap en ben ik bij Trebbe aan de slag gegaan.

Toen ik nog bij een installateur werkte, moest ik in het kader van koude acquisitie eens naar Trebbe bellen. Ik was eraan gewend om op dat soort telefoontjes een lauwe reactie te krijgen, maar bij Trebbe werd ik zo hartelijk en vriendelijk te woord gestaan, dat ik toen al dacht: dáár wil ik later werken! Inmiddels zit ik hier al vier jaar en mijn indruk over Trebbe bleek juist te zijn. Trebbe staat bekend als sympathieke partij. De sfeer is hier gemoedelijk. Dat komt mede doordat het een familiebedrijf is, denk ik; die zijn minder van de hit & run-strategie en meer van de langetermijnrelaties. Trebbe’s oog voor de menselijke kant is geen vanzelfsprekendheid, maar een keuze. Een keuze die je in alles terugziet en -voelt, en die mij aanspreekt en trots maakt. Verder vind ik de omvang van dit bedrijf aantrekkelijk. Trebbe is groot genoeg om projecten als de bouw van een ziekenhuis aan te kunnen en vernieuwende initiatieven te kunnen nemen, maar klein genoeg om bijna alle collega’s bij naam te kennen.”

Hoe lever je vanuit jouw werk jouw bijdrage aan onze ambitie ‘Nederland mooier maken’?

“Samen met mijn collega’s, waaronder de communicatiemedewerkers die verbonden zijn aan de verschillende kenniscentra, laten we zien hoe we handen en voeten geven aan die ambitie. Dat doen we door de ambitie van Trebbe te vertalen naar concrete en begrijpelijke verhalen. Zowel voor de buitenwereld als ook voor de collega’s. Dat laatste is heel belangrijk. Het draagt eraan bij dat we samen naar hetzelfde doel toewerken en betrokken zijn bij wat we doen.”

Trebbe werkt vanuit drie kernwaarden (betrokken, ondernemend & betrouwbaar) welke spreekt jou het meest aan en hoe geef je daar invulling aan?

“Betrokken en betrouwbaar zijn waarden die niet zonder elkaar kunnen. Ze komen tot uiting in gedrag, zoals ‘afspraak is afspraak’ en ‘respect voor elkaar en elkaars belangen’. Niet alleen in mijn werk, ook in mijn persoonlijk leven vind ik betrokkenheid en betrouwbaarheid belangrijke waarden. Ze passen heel goed bij de ambitie van Trebbe, als solide bedrijf dat gericht is op langdurige samenwerkingsverbanden. Maar betrouwbaar kan ook saai overkomen. De derde kernwaarde, ondernemend, biedt daarin tegenwicht. Dat is de waarde die ruimte geeft aan nieuwe ideeën en initiatieven en die glans geeft aan mijn werk. Ik volg de ontwikkelingen in mijn vak op de voet en heb veel contact met vakgenoten binnen en buiten de branche. Het is fijn dat ik hier de ruimte krijg om nieuwe inzichten toe te passen, grenzen op te zoeken en buiten de lijntjes te kleuren.”

Deze tijd vraagt om veerkracht, wat betekent dit voor jou en hoe geef je daar invulling aan?

“Natuurlijk schrokken we allemaal toen de coronacrisis begon en dachten we: wat overkomt ons? Maar we hebben ons onmiddellijk herpakt en een compact crisisteam opgericht van vier mensen: twee directieleden, de HR-manager en ik. Met dit team schakelen we supersnel en daar ben ik best trots op. Volgens mij weet iedere medewerker dat hij binnen een paar uur na een persconferentie van het kabinet een mail van ons heeft, waarin we de maatregelen hebben vertaald naar wat dat voor ons werk bij Trebbe betekent. We kunnen de crisis niet wegtoveren, maar proberen er op een zo positief mogelijke manier mee omgaan. Dat is volgens mij in heel Trebbe de teneur. Ik zie dat iedereen de schouders eronder zet om alles zoveel mogelijk te laten doorgaan. Die veerkracht komt onder andere tot uiting in de creativiteit van collega’s. Een uitvoerder die met een smartphone door de woning loopt en de woning helemaal filmt, zodat de koper toch een indruk krijgt van de status. Opnames die met een GoPro gedaan worden. Op een bouwplaats niet één, maar twee bossen bloemen overhandigen, een aan de bouwplaatsmedewerker zelf en een om door te geven aan iemand die het verdient. Een collega die je even belt: ‘We zien elkaar nu zo weinig, hoe is het met je?’ Dat is toch fantastisch?”

Wat is jouw veerkrachtige tip?

“Doe iedere dag iets waar je blij van wordt en van oplaadt.”