Veerkrachtige vrijdag bij Trebbe met Remco Holtmaat

Niet alleen privé, maar ook op ons werk hebben we allemaal weleens te maken met kleine en grote problemen, uitdagingen en tegenslagen. Hoe bied je die het hoofd? Wie veerkrachtig is, heeft een bepaalde souplesse in het omgaan met voor- en tegenspoed. In de serie Veerkrachtige vrijdag vertellen medewerkers hoe zij omgaan met de uitdagingen van deze tijd. Vandaag deelt Remco Holtmaat, werkvoorbereider bij Trebbe U-bouw wat voor hem veerkracht is en waarom hij iedere dag een daily stand houdt met zijn vrouw (en zij werkt niet in de bouw).

Wat maakt werken bij Trebbe leuk?

“Ik wilde profvoetballer worden, net zoals de meeste jonge jongens. Dat heb ik tot ver in mijn basisschooltijd in het hoofd gehad. Mijn buurjongen speelde op een hoog niveau voetbal. Toen ik zag wat hij daar allemaal voor moest doen en laten heb ik dat idee laten varen. Ik wilde de bouw in! Veel familie van mij werkt in de bouw dus daar haalde ik de inspiratie vandaan. Ik ging ook al snel mee met familieleden op zaterdagen helpen met klussen. Na de middelbare school heb ik timmerman BBL-niveau 2 gedaan, daarna heb ik ook allround timmerman niveau 3 en uitvoerder / werkvoorbereider niveau 4 gedaan. Uiteindelijk heb ik ook nog hbo bouwtechnische bedrijfskunde gedaan. Naast mijn opleidingen heb ik altijd in de bouw gewerkt. Zo ook bij de nieuwbouw van het Enexis-kantoor in Zwolle, zo leerde ik Trebbe kennen. Na mijn hbo ging ik als trainee bij Trebbe aan de slag. Door het traineeship heb ik een goed beeld gekregen van de verschillende functies die binnen de bouw zijn en waar ikzelf naar toe wil in mijn loopbaan. De omvang van Trebbe past goed bij mij. Ik werk bij Trebbe U-bouw waar we grote projecten realiseren, maar we zijn nog klein genoeg om iedereen te kennen. Die persoonlijke aanpak vind ik heel belangrijk. Dat Trebbe een familiebedrijf is speelt ook een grote rol in die persoonlijke aanpak. De sfeer is gemoedelijk en we willen elkaar graag verder helpen. En wat ik ook erg mooi vind; Trebbe heeft alle disciplines binnen de bouw in huis. Voor je eigen professionele ontwikkeling is dat mooi want dat maakt dat je ook aan al die verschillende disciplines kunt proeven.”

Hoe lever je vanuit jouw werk jouw bijdrage aan onze ambitie ‘Nederland mooier maken’?

“Alle projecten waar ik tot nu toe aan gewerkt heb binnen Trebbe zijn BREEAM-projecten. BREEAM is een duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met een minimale milieu-impact. Dat sluit naadloos aan op de ambitie van Trebbe. Concreet lever ik mijn bijdrage door mijn werk als werkvoorbereider zo goed mogelijk probeer uit te voeren en ik ondersteun het projectteam en de uitvoerder daar waar het kan In de bouwcombinatie waar ik nu werk hou ik me ook weer bezig met de BREEAM-certificering. Dat betekent dat ik naga of we invulling geven aan de gestelde eisen, met de assessor over de bouw ga en ik heb de bouwplaatsinrichting BREEAM-proof gemaakt.”

Trebbe werkt vanuit drie kernwaarden (betrokken, ondernemend & betrouwbaar) welke spreekt jou het meest aan en hoe geef je daar invulling aan?

“Betrokken vind ik een hele mooie. Ik voel me betrokken bij mijn collega’s en het project waar ik aan werk. Betrouwbaar is voor mij ook erg belangrijk, concreet betekent dit voor mij afspraak is afspraak. Ik leef zelfs ook volgens die waarden, als ik me ergens aan verbind, dan kun je erop vertrouwen dat het goedkomt. Tot slot herken ik ondernemend ook binnen Trebbe. Je krijgt alle ruimte om nieuwe dingen op te pakken, binnen projecten maar zeker ook Trebbe-breed. Juist die drie waarden bij elkaar maken dat ik graag een stap harder zet voor mijn projecten. Zo rijd ik nog steeds vol trots langs het Enexis-kantoor in Zwolle. Tijdens die bouw waren de drie waarden met elkaar in balans en dat heeft geresulteerd in een leuke sfeer op het project en uiteindelijk een fantastisch gebouw.”

Deze tijd vraagt om veerkracht, wat betekent dit voor jou en hoe geef je daar invulling aan?

“Veerkracht betekent voor mij accepteren dat de situatie anders is en er opnieuw zo goed mogelijk invulling aangeven. Neem nou het thuiswerken. Als ik zie hoe we daarin worden gefaciliteerd, dat er veel wederzijds begrip en respect is en we toch met z’n allen de schouders eronder zetten, dan is dat voor mij wel een voorbeeld van Veerkracht.”

Wat is jouw veerkrachtige tip?

“Doordat iedereen zoveel mogelijk thuis moet zijn en sociale contacten toch zoveel mogelijk moet beperken is mijn tip: houd de sfeer thuis goed! Maak gezamenlijk duidelijke afspraken over wie waar werkt, wie zorgt voor de kinderen en wanneer ronden we de werkdag af. Om in de bouwtermen te blijven; zorg voor een korte daily stand met je gezinsleden. Ik doe dit iedere dag met mijn vrouw en het werkt uitstekend.”