Uit de as herboren

Een vreemde titel misschien. Zeker voor een blog van iemand uit de bouw? Zeker niet! Het is treffend als Jacco Boer, transformatieman in hart en nieren, vertelt over transformaties: nieuwe projecten die geboren worden uit bestaand vastgoed.

Trots en enthousiast

“Dit jaar zijn maar liefst twee projecten die door Trebbe zijn gerealiseerd, ingezonden voor De Gulden Feniks. De Gulden Feniks is de prestigieuze prijs voor renovaties en transformaties. Die inzendingen maken mij, transformatieman in hart en nieren, trots en enthousiast. Enthousiast omdat transformatie ook binnen Trebbe een groeiende tak van sport is en ik dus nog meer aan de slag kan in een werkveld waar mijn hart sneller van gaat kloppen.

Je blaast het stof weg

Vanwaar dan mijn voorliefde voor transformaties? Eigenlijk alle aspecten vanuit de (nieuw)bouw passeren de revue en nog wat extra’s. Ik kan out of the box werken en hou van de creativiteit en verbeeldingskracht die ik erin kwijt kan. De afwisseling – geen project is hetzelfde- en de verrassingen, uitdagingen en cadeautjes die we gedurende het traject tegen komen geven mij energie. Het begint allemaal met verbeelding en creativiteit. Je moet de mogelijkheden kunnen en willen zien. Je blaast het stof van het pand af, door de oogharen heen kijk je naar het pand alsof het al getransformeerd is. Word je er dan nog blij van? En dan niet alleen op esthetisch vlak, word je er ook gelukkig van als je bedenkt wat je bouwkundig aan maatregelen hebt getroffen? Klopt het allemaal en is het verantwoord? En dan komt daar natuurlijk ook het financiële aspect bij kijken. Wordt onze opdrachtgever en administratie blij van die cijfers?

Daadkracht

Om een transformatie met plezier te doen moet je over een fikse portie daadkracht en flexibiliteit beschikken. Want zodra het besluit is gevallen trappen we het gaspedaal diep in en gaan we snel door.

Niets anders dan anticiperen op de werkelijkheid

De ware hersenkraker bij transformaties is het rechtens verkregen niveau. Het rechtens verkregen niveau betekent dat je het pand hebt verkregen met de rechten en plichten uit dat bouwjaar. Het pand voldoet dan ook aan de destijds geldende bouwregelgeving. Daarnaast moet het bestaande gebouw voldoen aan de voorschriften van het Bouwbesluit niveau bestaande bouw. Wanneer je elementen onaangeraakt laat, mag je het ook opleveren met het Bouwbesluit 2012 niveau bestaande bouw.

Ga je elementen aanpassen, dan moeten deze voldoen aan de verbouwvoorschriften van het Bouwbesluit. U kunt zich voorstellen dat we hierdoor continu afwegingen op het gebied van kwaliteit, veiligheid, enzovoort maken. Simpel praktijkvoorbeeld: Bij een pand zitten trappen met lagere veiligheidshekken, volgens het Bouwbesluit niveau bestaande bouw mag dit en hoeven we dit eigenlijk niet aan te passen. Wij vinden het niet veilig, ‘het zal je maar gebeuren dat…’ en dat wil niemand. Om die reden kiezen we voor het aanbrengen van hogere hekwerken bij de trappen. Doordat we het bestaande element aanpassen, moeten we die hekwerken wel zodanig uitvoeren dat het minimaal voldoet aan de verbouwvoorschriften Bouwbesluit, en liever nog, aan het nieuwbouwniveau. En soms is zelfs dat niet voldoende. Die afwegingen gelden dus voor alle beslissingen die we nemen.

En ook tijdens de uitvoering is het transformeren van een bestaand pand eigenlijk niets anders dan anticiperen op de werkelijkheid. We hebben heel veel vooraf inzichtelijk, maar we komen ook regelmatig verrassingen tegen en dan moet je de vraag ‘wat kom je tegen en wat doe je ermee?’ beantwoorden. Het zorgt voor afwisselend werk, geen dag is hetzelfde!

Cadeautjes voor bewoners

Bij de transformatie van kantoren naar woningen komen we zomaar ‘cadeautjes’ voor de bewoners tegen, dat vind ikzelf het allermooiste aan transformaties. Bij kantoren zijn er altijd meer dan goede parkeervoorzieningen, grondgebonden of juist eronder, aanwezig. En we komen vaak hoogwaardige afwerkingen zoals natuurstenen vloeren en aluminium kozijnen tegen, die we zo kunnen hergebruiken. Bewoners zelf zijn vaak helemaal in de wolken van de ruime verdiepingshoogtes en daarmee ook de relatief lage kuubprijzen. Als we verder uitzoomen is het prettig dat de bestaande omgeving al af is, als bewoner zit niet je meer weken of maanden in een bouwput met bouwwegen.

En voor de bestaande omgeving is een transformatie van kantoor naar woningen ook een prachtig cadeau. Er wordt woonkwaliteit toegevoegd aan een woningmarkt die onder druk staat, leegstaande panden krijgen een invulling, hierdoor wordt verpaupering een halt toegeroepen en de wijk krijgt een impuls door de toevoeging van een groot aantal huishoudens.

Allemaal voordelen

Met de transformatie van kantoorpanden tot woningen pakken we én het woningtekort én het overschot aan kantoren aan. We geven bestaand vastgoed een duurzaam tweede leven en Jacco nog meer werkplezier 🙂 Allemaal voordelen die we de komende jaren samen volop kunnen en moeten benutten.”