Het nieuwe Medisch Spectrum Twente (MST) is geopend op 11 juni, vijf maanden na de verhuizing. Het ziekenhuis is verhuisd van twee oude gebouwen aan de rand van het centrum van Enschede naar een nieuwe prominente locatie aan het Koningsplein in Enschede. Bestuursvoorzitter Bas Leerink opende het nieuwe ziekenhuis samen met commissaris van de Koning Ank Bijleveld en de burgemeesters van de veertien Twentse gemeenten. Ank Bijleveld roemde tijdens haar speech vooral de hoogspecialistische zorg van het MST. “Vanwege de afstand vanuit Twente naar UMC’s in het land, is het noodzakelijk dat de complexe zorg dichtbij blijft.” Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede sprak onder meer over de voordelen van de locatie en het feit dat patiënten een plekje in de samenleving houden te midden van de stad.

Bouwcombinatie

De bouwcombinatie MST, bestaande uit Dura Vermeer, Trebbe en Goossen te Pas Bouw, verrichtte 29 mei 2012 de officiële handeling. In ruim drie jaar tijd is er een ziekenhuis gerealiseerd met een omvang van maar liefst 78.400m2 en biedt plaats aan 620 bedden. Het ontwerp, van de hand van IAA Architecten uit Enschede, is gebaseerd op de principes van Healing Environment. Deze omgeving komt het herstel en welbevinden van mensen ten goede, dit zorgt voor minder stress. Het topklinisch ziekenhuis is uitgerust met de modernste technieken. Met de officiële opening komt er ook een officieel einde aan de bouwtijd. Een mooi moment om nog één keer terug te blikken op dit bijzondere gebouw.

Uitdagend

Het MST is gevestigd middenin het centrum van Enschede. Dit maakte de bouw ook uitdagend. Jaap Onrust, projectcoördinator, vond vooral de plaats en beschikbare tijd uitdagend. “Alles werd ‘just in time, just in place’ georganiseerd en gebouwd. Het bouwterrein met de beschikbare bouwwegen was relatief klein in verhouding met het gebouw.” Niels Slotman, hoofd werkvoorbereiding, is het hier mee eens. “Naast het bouwen van een megaproject midden in de stad vond ik het ook een uitdaging om de overlast zoveel mogelijk te beperken voor zowel opdrachtgever als de omgeving.”

Proces

Ook het proces was bijzonder. “Zowel in voorbereiding, samenwerking en tijdens de uitvoering hebben we steeds getracht het grote gebouw in kleine stukjes te knippen” vertelt Jaap. “Dit stelde ons in staat in batches te bouwen” vult Jannes Kamphuis, projectdirecteur, aan. Ondanks de tijdsdruk werd de planning keer op keer gehaald. “Door de successen die we telkens weer behaalden, konden we ons ook steeds weer opladen voor de volgende uitdaging.”

Bijzonder

Voor elk teamlid was de bouw van het MST weer op een andere manier bijzonder. Het bouwen in eigen regio was bijzonder voor Niels. Jaap geeft aan dat hij het proces uniek vond. Ruimte voor innovatie zoals het bouwen in batches was voor Jannes bijzonder aan de bouw van het MST. Voor Margot Leurink, projectsecretaresse, was de betrokkenheid en teamgeest bijzonder. Hierin krijgt ze direct bijval van de heren.

Écht samen

Jannes benadrukt dat de samenwerking goed was: “We bouwden daar écht samen met alle betrokkenen, dus gebruikers, ontwerpers, adviseurs en bouwpartners. Niet alleen werd elke keer weer de planning gehaald ook de teamgeest was enorm goed.” Dat de teamgeest goed was beaamt Jaap: “Het grootste compliment aan de bouwcombinatie kwam van een stagiaire. Zij schreef in haar onderzoek naar de organisatiestructuur van de bouwcombinatie: “Ik kan in de dagelijkse omgang niet ontdekken wie bij welke firma werkzaam is.” Wat ook bijdroeg aan de teamspirit was het gezamenlijke doel, het mee mogen bouwen aan een stukje van Enschede en het welzijn van de inwoners van Enschede en omgeving.” vertelt Niels. “En dat de sfeer goed was blijkt ook wel uit het feit dat we naast het succesvol bouwen van het MST ook samen een kliniek in Mozambique hebben gebouwd.”. Voor Margot voelde het bouwteam als één grote familie. “En ook het contact met de opdrachtgever was en is tot op de dag van vandaag erg prettig. Ik kijk terug op een unieke periode, ik ben dankbaar en trots dat ik onderdeel van dit bouwteam heb mogen zijn.”