Categorie: Actueel
Datum: 23-03-2016

In 2015 heeft de gemeente Almere in samenwerking met het Woningbouwatelier een oproep gedaan aan partijen in de bouwereld voor kwalitatief goede woningen met een huurpijs van maximaal €550 per maand en zo laag mogelijke energielasten. Twee inzendingen zijn nu geselecteerd, waaronder de inzending van Trebbe–De Alliantie voor 60 woningen. Met de ondertekening door wethouder Tjeerd Herrema, namens gemeente Almere en Hein Trebbe jr. namens de combinatie Trebbe–De Alliantie, werd de selectie bekrachtigd.

Innovatief concept

De betaalbaarheid van het wonen is voor veel (kleine) huishoudens een groot en groeiend probleem. Almere kent relatief veel moderne, grotere en dus duurdere huurwoningen, terwijl er een groeiende behoefte is aan goedkope huurwoningen. Daarom heeft de gemeente samen met het Woningbouwatelier in maart 2015 een uitvraag gedaan aan ‘de markt’ met de opgave: realiseer sociale huurwoningen met een maximale kale huur van € 550. Wethouder Tjeerd Herrema: “Wat begon als experiment is uitgegroeid tot een innovatief concept waar ik trots op ben. De uitvraag toont wat mij betreft aan dat het bouwen van goedkope huurwoningen in deze tijd mogelijk is. Dat betekent in de praktijk dat dergelijke woningen voor huishoudens met een huurtoeslag een totale woonlasten kunnen hebben van minder dan € 400.” De uitvraag heeft veel los gemaakt. Marktpartijen en woningcorporaties hebben de handschoen opgepakt en hebben vooral stevig op duurzaamheid ingezet. Materiaalgebruik, lagere beheer- en onderhoudskosten en proces- en bouwinnovatie spelen een belangrijke rol.

Het plan

Het plan van Trebbe-De Alliantie bevat circa 60 grondgebonden woningen, naar een ontwerp van A3 Architecten, met een oppervlak tussen de 80 en 110m2. De huurprijs bedraagt 550 euro. De woningen zijn duurzaam en energiezuinig met een EPC van 0. Ook op andere vlakken zijn de woningen duurzaam. Zo zijn er keuzes gemaakt in het materiaalgebruik die een gunstige uitwerking hebben op zowel de aanschafwaarde als de onderhoudslasten. Daarnaast zijn de woningen door de flexibele indeling geschikt voor verschillende doelgroepen zoals starters, éénoudergezinnen en gezinnen. Corporatie De Alliantie treedt als exploitant van de woningen op. Trebbe, maart 2016


Gerelateerd nieuws