Eerste bewoners GoedHuurwoningen in Zandpoort gaan leven tussen tuin en duin

De eerste bewoners van nieuwbouwproject Zandpoort in Almere Poort zijn vrijdag 15 juni 2018 verwelkomd door wethouder Jerzy Soetekouw. Samen met de bewoners onthulde Jerzy Soetekouw de meerpaal die straks voor elke woning komt en symbool staat voor het leven tussen tuin en duin in Zandpoort. Mevrouw Napo kreeg de sleutels van haar Goedhuurwoning overhandigd door manager Vastgoed van woningcorporatie de Alliantie, Egbert Dekker. Met de realisatie van de Goedhuurwoningen dragen Trebbe en de Alliantie bij aan de roep om meer duurzame en goed betaalbare sociale huurwoningen in Almere.

GoedHuurwoningen

Trebbe en de Alliantie wonnen in 2016 de prijsvraag voor goedkope huurwoningen met de laagst mogelijke energielasten. Het plan bestaat uit 58 een- en tweelaagse woningen met kap van 80 tot 110 vierkante meter waarvan nu de eerst woningen zijn opgeleverd. Het zijn kwalitatief goede en betaalbare sociale huurwoningen, die ook duurzaam en energiezuinig zijn. Daarnaast bouwt de Alliantie 44 tweelaagse eengezinswoningen met kap die eind van dit jaar worden opgeleverd en 60 appartementen.

De betaalbaarheid van het wonen in Nederland is een groot en groeiend probleem voor veel huishoudens die zijn aangewezen op een sociale huurwoning, terwijl daar een gebrek aan is. De gemeente Almere en het Woningbouwatelier wilden partijen uitdagen om na te denken over hoe dit anders kan. Zij riepen partijen in de bouwwereld met een landelijke prijsvraag op om plannen in te dienen voor goedkope duurzame, betaalbare en kwalitatief goede woningen met een maximale kale huur van €550,00 en zo laag mogelijke energielasten.

Wethouder Jerzy Soetekouw roept de marktpartijen opnieuw op. “Nu de eerste mensen de sleutel krijgen van het mooie resultaat van deze uitvraag, hopen we dat deze woningen als pakkend voorbeeld dienen voor de ontwikkeling van nog veel meer betaalbare en duurzame woningen.”

Stadstuinen Poort Oost

Samen met de partners Dura Vermeer, de Alliantie en Trebbe ontwikkelt de gemeente het nieuwbouwproject Zandpoort in de wijk Olympiakwartier West. Hier komen ca. 550 woningen waarvan 70 % eengezinswoningen en 30% appartementen/hoogbouw in de verdeling huur, koop en zelfbouw. Afgelopen week tekenden Dura Vermeer Bouw Hengelo en Trebbe op de vastgoedbeurs Provada nog de grondovereenkomsten voor de realisatie van 124 koopwoningen (start verkoop najaar 2018, start bouw 2019) resp. 21 vrije sector huurappartementen (start bouw eind 2018). Het ontwikkelingsplan Stadstuinen Poort Oost geeft de wijk haar uitgangspunten mee. Een gebied waar het stadslandschap en de principes van Growing Green Cities centraal staan en waarmee Almere het stadsdeel Almere Poort afmaakt.