Eerste Knarrenhof in Nederland opgeleverd

“Woondroom is uitgekomen”

Onlangs is de laatste woning in het eerste Knarrenhof in Nederland opgeleverd. Op donderdag 5 april is hier samen met de bewoners, de grondleggers van het Knarrenhof Peter Prak en Liedeke Reitsma, Eerde Schippers, architect-partner Inbo Architecten, Evert Leideman, directeur-bestuurder deltaWonen en Antje de Groot, directeur bij Trebbe feestelijk bij stilgestaan.

Gezamenlijk werd de naam van de gemeenschappelijke ruimte onthuld; ’t Hofhuys en een grote plaquette waarop de namen van alle eerste bewoners zijn opgenomen. Ontwikkelbedrijf Knarrenhof (Stichting Knarrenhof, Inbo Architecten en Trebbe) en deltaWonen boden bankjes voor de gemeenschappelijke binnentuin aan de bewoners aan.

Knarrenhof; wonen, noaberschap, zelfredzaamheid en zelfstandigheid

In 2011 werd bij een aantal 50+-ers het idee geboren voor een gezamenlijk woningproject waar het gaat om meer dan wonen alleen: Knarrenhof. Naast wonen staan noaberschap, zelfredzaamheid en zelfstandigheid centraal. De naam is een geuzennaam en komt van Koot & Bie. Het eerste Knarrenhof in Nederland is werkelijkheid geworden in Zwolle: 34 koopwoningen en 14 sociale huurwoningen, naar een ontwerp van Inbo Architecten, in de wijk Aa-landen in Zwolle. Alle woningen hebben het volledige woonprogramma op de begane grond en zijn volledig op zorg voorbereid. De opzet van het plan is wonen in hofjes waardoor ruimte ontstaat voor een gemeenschappelijke binnentuin.

Trotse terugblik

Peter Prak: “Er zijn aardig wat hindernissen genomen om het gedachtegoed van de Knarrenhof om te zetten naar het eerste concrete hof in Zwolle. En ik vond het wel gerechtvaardigd om extra druk te zetten op de partijen waar ik mee samenwerkte. Want deze mensen hebben alles, behalve eindeloos de tijd.”

Liedeke Reitsma: “Ik was op zoek naar een andere plek, maar er valt niet veel te kiezen als je net rond kunt komen. Zo ontstond het idee van een hofje. Bijna iedereen vindt dat leuk, het heeft iets beslotens maar ook weer niet helemaal. En in een hofje kijken mensen naar elkaar om, daar veeg je even het stoepje van de buurvrouw. Dat was het begin van zeven jaar hard werken samen met Peter Prak. We moesten onze idealen blijven bevechten, maar het is gelukt!”

Eerde Schippers: “Als architect volgde ik de visie van Knarrenhof en van de bewoners. Van architectonische eer is geen sprake. Daarvoor in de plaats wonen nu zo’n 70 mensen zoals zij zich thuis voelen, op een plek die zo is vormgegeven dat ze er oud en gelukkig kunnen worden.”

Antje de Groot: “Eerst de mensen, dan hun wensen en dan pas de stenen, dat is de overtuiging van het Knarrenhof. Een overtuiging die ook goed bij Trebbe past. Met het Knarrenhof laten we zien dat die denkwijze werkt. Ik ben er trots op dat Trebbe een bijdrage mocht leveren aan de realisatie van het eerste Knarrenhof in Nederland.”

Evert Leideman: “Ik ben trots dat we als deltaWonen konden bijdragen aan de realisatie van het eerste Knarrenhof in Nederland. Een nieuwbouwproject waar niet alleen koopwoningen, maar ook sociale huurwoningen zijn gerealiseerd. De Knarrenhof is een plek waar iedereen kan wonen.”

Spraakmakend

Het eerste Knarrenhof in Nederland is een lichtend voorbeeld van ontwikkelen en bouwen voor de bewoners. Eerder diende het als inspiratieproject voor de prijsvraag Who Cares van de Rijksbouwmeester. Nu is het genomineerd voor het beste zorgvastgoedproject van 2018 van Vastgoed Journaal (u kunt stemmen). En het Knarrenhof is voorgedragen voor de Gouden Piramide; de tweejaarlijkse prijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.

Betrokken partijen

Mede door de inspanning van verschillende partijen is de droom van Stichting Knarrenhof in vervulling gegaan. De provincie Overijssel verstrekte startsubsidies om de Stichting Knarrenhof op gang te helpen, de gemeente Zwolle bood exclusiviteit aan de Stichting Knarrenhof, Trebbe financiert en realiseert het project, deltaWonen nam 14 woningen voor de sociale verhuur af.