Duurzame donderdag bij Trebbe met Robert Hollegien

Duurzaamheid. Een containerbegrip dat waardevol wordt wanneer er inhoud aan wordt gegeven. En dat doen onze collega’s iedere dag weer. Hoe ze dat doen, dat vertellen ze zelf in de serie Duurzame Donderdag. Vorige week vertelde Jeroen Gietema over duurzaamheid en het belang van communicatie daarbinnen. Vandaag vertelt Robert Hollegien, Hoofd Materieel, over duurzaamheid en hoe hij dat invult vanuit de materieeldienst. En dat heeft volgens Robert alles te maken met ‘gemak dient de mens’.

Wat is volgens jou duurzaamheid?

“Duurzaamheid begint met het besef dat we bezig zijn met de generaties na ons en dat we het ook voor hen zo goed mogelijk willen doen. Dat begint met een goede basishouding. Betrokkenheid is het sleutelwoord. Ik heb bijvoorbeeld thuis een slimme thermostaat. Dat geeft inzicht. Je ziet direct de resultaten van een bepaalde actie en dat maakt een containerbegrip als duurzaamheid of energiebesparing tastbaar. Als je een containerbegrip concreet tot in de huiskamer kan brengen, dan komt die basishouding er ook een stuk gemakkelijker.”

Hoe geef je invulling aan het begrip duurzaamheid?

“Voor mij zit een succesvolle invulling in het aanreiken van goede middelen om de betrokkenheid bij duurzaamheid te vergroten en het duurzaam denken en doen gemakkelijker te maken. We installeren slimme meters op onze bouwplaatsen, daardoor gaat zuinig omgaan met elektriciteit leven. Daarnaast zetten we tijdklokken op kachels, passen we steeds vaker energiezuinige led-verlichting toe, zijn de units voorzien van lichtsensoren en hebben onze watermeterputten elektrische afsluiters. Met dit soort maatregelen maken we duurzaamheid bereikbaar en vooral gemakkelijker. De winst zit ook in kleine, simpele acties. Zo besloten we onlangs dat we onze lichtmasten niet meer terug halen in het zomerseizoen. Hiermee reduceren we onze vervoersbewegingen met ruim 30%. Het principe dat in al deze gevallen opgaat is dat de getroffen maatregelen het werk leuker of gemakkelijker moeten maken, anders wordt het niet of nauwelijks gebruikt.”

Wat is jouw duurzame toekomstwens?

“Nul-op-de-meter voor al mijn vervoersbewegingen en toepassingen op bouwplaatsen, dat is mijn wens. Dat betekent geen CO2-uitstoot meer of goede compensatiemaatregelen daarvoor. Maar ook nul-op-de-meter voor het energieverbruik en de uitstoot van stikstof. Dit moet tot stand komen vanuit een samenspel met onze uitvoerders en de materieeldienst.”

Wat is jouw duurzame tip?

“Werk bewust, leef bewust. Dan komt de duurzame invulling vanzelf. Realiseer je dat duurzaamheid in kleine én grote acties zit. En kies voor oplossingen die het leven gemakkelijker maken, dan wordt het ook duurzaam.”

Volgende week vertelt René Vegter, werkvoorbereider, over zijn visie op duurzaamheid en legt daarbij een interessante relatie met LEGO.