Duurzame donderdag bij Trebbe met René Vegter

Duurzaamheid. Een containerbegrip dat waardevol wordt wanneer er inhoud aan wordt gegeven. En dat doen onze collega’s iedere dag weer. Hoe ze dat doen, dat vertellen ze zelf in de serie Duurzame Donderdag. Vorige week vertelde Robert Hollegien, Hoofd Materieel, over duurzaamheid op onze bouwplaatsen en dat dat te maken heeft met gemak dient de mens. René Vegter, werkvoorbereider, vertelt vandaag over duurzaamheid en legt een interessante relatie met LEGO.

Wat is volgens jou duurzaamheid?

“Duurzaamheid betekent voor mij dat we gebouwen en producten ontwikkelen die ook op de lange termijn geschikt blijven voor hun functie. Realiseren we toch een tijdelijk gebouw? Dan moet dit juist gemakkelijk herbruikbaar of te recyclen zijn. Een belangrijk aspect binnen duurzaamheid is dat je ook verantwoorde materiaalkeuzes maakt. Een mooi voorbeeld vind ik een tent. Je pakt de tent op en zet ‘m neer waar je wilt en nodig hebt. Ik vind het heel belangrijk dat er geen concessies gedaan worden in esthetica. Als iets mooi en goed is, gaat het ook lang mee. Kijk maar naar de grachtenpanden in Amsterdam. Energetisch moet er misschien nog wel het een en ander aan maatregelen getroffen worden, maar ze gaan al decennia mee.”

Hoe geef je invulling aan het begrip duurzaamheid?

“Als bouwer zijn we gebonden aan de duurzaamheidsambities van de overheid en de opdrachtgever. Die vertalen wij dan naar de uiteindelijke realisatie. Wij maken niet alleen een vertaling van die ambities, maar tonen ook aan, met tests en metingen, dat we de afgesproken ambities daadwerkelijk realiseren. Vanuit Trebbe heb ik aan projecten gewerkt met een hoge duurzaamheidsambitie. De Herberg in Zwolle is daar een mooi voorbeeld van. Daar is uitgegaan van hergebruik van materialen, zoals sloophout en ‘tweedehands’ kozijnen. Dat vond ik ontzettend interessant. Ook privé heb ik een gezonde dosis interesse voor duurzaamheid. Ik woon in een duurzaam wijkje in een woning van hout, in mijn optiek heeft dat een lage impact op het milieu. Ik rij in een hybride auto. Ik doe ook heel erg lang met mijn spullen en als het kapot gaat probeer ik het eerst te repareren. De weggooi-cultuur daar ben ik niet van.”

Wat is jouw duurzame toekomstwens?

“Met LEGO kun je alles maken, die gedachte moeten we binnen de bouw meer adopteren. Mijn wens is dat we de overstap maken naar een aantal duurzame basismaterialen waar je alles mee kan maken. Daarbij moeten we er rekening mee houden dat we gebouwen gemakkelijk in elkaar zetten en uit elkaar kunnen halen. Daardoor kunnen we dan de materialen gemakkelijk terugbrengen naar een bron waar het klaar ligt om opnieuw gebruikt te worden. Mijn andere toekomstwens is meer kennisdeling. Er ligt een enorme verduurzamingsopgave. De kennis die er is moeten we met elkaar of vrij toegankelijk maken en verbeteren. De juiste informatie is de sleutel tot vooruitgang.”

Wat is jouw duurzame tip?

“Mijn duurzame tip is dat we meer aandacht moeten hebben voor energieverbruik tijdens de realisatie van onze projecten. En dan specifiek bouwwarmte. Het kost heel veel energie om een gebouw op een bepaalde temperatuur te krijgen zodat de afbouw kan starten. We kijken wel naar de start bouw en de oplevering, maar misschien moeten we ook kijken of we wel de meest gunstige periode voor de afbouw hebben.”

Volgende week neemt Wilfred Hoeve, hoofduitvoerder, ons mee in hoe hij duurzaam werkt binnen projecten.