Duurzame donderdag bij Trebbe met Marcel Vink

Duurzaamheid. Een containerbegrip dat waardevol wordt wanneer er inhoud aan wordt gegeven. En dat doen onze collega’s iedere dag weer. Hoe ze dat doen, dat vertellen ze zelf in de serie Duurzame Donderdag. Vorige week vertelde Bart Heijs over wat volgens hem duurzaamheid is en wat het niet volgen van trends daarmee te maken heeft. Vandaag vertelt Marcel Vink, projectmanager, hoe hij hiermee omgaat en hoe hij dat vertaalt in zijn werk.

Wat is volgens jou duurzaamheid?

“Duurzaamheid is alles wat ervoor zorgt dat we minder verbruiken en verspillen. Je ziet dat de focus voornamelijk ligt op reductie van energieverbruik. En dat is goed, maar voor mij is het breder. Het gaat ook over (her)gebruik van materiaal, zowel het type materiaal als de vorm hoe we het toepassen. Als de toepassing zijn functie verliest, wat doen we dan met het materiaal? Dan moeten we het recyclen of ergens anders opnieuw plaatsen.”

Hoe geef je invulling aan het begrip duurzaamheid?

“Voor mij zit dit met name in materiaalgebruik en de keuze voor een installatieconcept. Bij conceptueel bouwen is een andere invulling van duurzaamheid vanuit mijn functie geen dagelijkse kost, er ligt al heel veel vast. Daar waar het gebouw afwijkt van het concept, heb ik invloed en een adviesrol richting de opdrachtgever. Ook denk ik met architecten mee wanneer het over de invulling van de gevel gaat en of we daar andere, duurzamere materiaalkeuzes kunnen maken.”

Wat is jouw duurzame toekomstwens?

“Mijn wens voor de toekomst is dat we straks alleen nog maar energieneutrale of energiepositieve leefomgevingen ontwikkelen en realiseren. Een hele realistische toekomstwens als er meer en betere oplossingen voor energieopslag beschikbaar zijn. En we gaan ultiem circulair bouwen. We gaan circulair slopen en onderzoeken in welke fase we slopen. Stel, er wordt een gebouw met twintig kozijnen gesloopt en deze wil je één-op-één verwerken in een nieuw gebouw. Dan moeten we vooraf beter inventariseren of meer flexibel ontwerpen. Dat lijkt me een fantastische toekomst.”

Wat is jouw duurzame tip?

“Ik vind natuurinclusief bouwen en leven ook een invulling van duurzaamheid. Veel mensen sproeien hun tuin met drinkwater. Eigenlijk is dat absurd. Regenwater is simpel opnieuw te gebruiken, zeker voor je tuin. Zet een regenton neer en sproei je tuin met regenwater, dat is een eerste stap in natuurinclusief leven én duurzaam omgaan met beschikbare middelen.”

Volgende week vertelt Jeroen Gietema over duurzaamheid en dat gaat volgens hem hand in hand met samenwerken en lokale producten.