Categorie: Actueel
Auteur: Trebbe algemeen
Datum: 19-12-2019

Duurzame donderdag bij Trebbe met Edwin Heikens

Duurzaamheid. Een containerbegrip dat waardevol wordt wanneer er inhoud aan wordt gegeven. En dat doen onze collega’s iedere dag weer. Hoe ze dat doen, dat vertellen ze zelf in de serie Duurzame Donderdag. Vorige week vertelde Arno Bos over duurzaamheid en hoe hij daar op de bouwplaats én thuis aandacht aan geeft. Deze week neemt Edwin Heikens, projectleider, het woord en vertelt onder over andere zijn duurzame ogenopener.

Wat is volgens jou duurzaamheid?

“Als ik vanuit de bouw kijk naar duurzaamheid, dan betekent dat voor mij dat je materiaal inzet dat zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu en een lange levensduur kent. Daarnaast ga je zuinig om met grondstoffen en materialen, dat is voor mij duurzaamheid.”

Hoe geef je invulling aan het begrip duurzaamheid?

“Vanuit Trebbe heb ik aan twee projecten gewerkt die met een BREEAM-certificaat werden gebouwd; de renovatie van Enexis in Zwolle en de renovatie van het Noorderpoort College in Groningen. Deze projecten hebben mijn ogen wel geopend op het gebied van duurzaamheid. BREEAM is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Ik heb daar echt heel veel van geleerd. Zoals het anders kijken naar afvalstromen, het gebruik van water, stroom en gas en hergebruik van materialen. Bij beide gebouwen hebben we de constructie opnieuw gebruikt. Het mooie van BREEAM vind ik ook dat je de duurzaamheidsaspecten meetbaar en daardoor zichtbaar maakt. De punten die ik daarvan heb geleerd neem ik nog dagelijks mee in mijn werk. Ook thuis ben ik wel echt met duurzaamheid bezig. Ik heb pv-panelen op mijn dak, mijn woning is goed geïsoleerd, ik monitor mijn stroomrekening en scheid mijn afval. Zo voed ik mijn kinderen ook op.”

Wat is jouw duurzame toekomstwens?

“Mijn duurzame toekomstwens is dat ik bestaand bouwmateriaal meer wil hergebruiken. Een stap verder daarin is dat hergebruik van materiaal leidend is in het ontwerpproces. Nu zetten we alles vast met lijm, maar een LEGO-blokje klemt ook. Dat principe vind ik mooi, je zet gebouwen gemakkelijk in elkaar, haalt het gemakkelijk weer uit elkaar en je kan er zo weer iets anders van maken.”

Wat is jouw duurzame tip?

“Iedereen kan een kleine stap zetten in duurzaam leven. Als iedereen dat doet, maken we er samen een grote stap van. Ik heb een simpele tip om een kleine stap te zetten. Bijvoorbeeld in je tuin. Onkruid willen we liever niet in de tuin. Wil je dan toch onkruid verdelgen, gebruik dan natuurlijke of biologische middelen zoals bijvoorbeeld natuurazijn. Een duurzame wereld begint uiteindelijk bij jezelf!”

Volgende keer sluit Wouter Huuskes de serie duurzame donderdag bij Trebbe af met zijn visie op duurzaamheid en welke impact dat heeft.


Contactpersoon: Trebbe algemeen

Email: info@trebbe.nl

De medewerkers van Trebbe staan u graag te woord.

Gerelateerd nieuws