Derde en laatste fase groot onderhoud Wijchen van start

Maandag 16 oktober jl. werd het symbolische startsein gegeven voor het groot onderhoud aan de woningen in de wijk Homberg in Wijchen. Ronald Leusheus, bestuurder Talis en Bart Knaapen namens Trebbe-Knaapen wandelden samen met de heer Guelen, geestelijk vader van de PeGe woningen, door de wijk om de resultaten van de eerdere fases te bekijken. De bewoners van de wijk Homberg bereidden zich alvast voor op de aankomende werkzaamheden aan hun woning met de georganiseerde ‘opruimdag’.

“Het groot onderhoud aan de 419 PeGe woningen in Wijchen is een omvangrijk project”, vertelt Ronald Leushuis, bestuurder Talis. “We voeren aan de binnen- en buitenkant van de woning in een korte tijd veel werkzaamheden uit. Voor bewoners betekent dit veel overlast. Dit realiseren wij ons en hier gaat veel aandacht naar uit. De intensieve maatregelen leiden tot energiezuinige en comfortabele woningen met een nieuw uiterlijk. Het doet ons goed om te horen dat de bewoners van de eerste opgeleverde woningen dit al kunnen merken.”

Stefan Arts, projectleider bij Trebbe-Knaapen is trots. “Ook deze start markeert weer een bijzonder moment. Bijzonder voor de bewoners; er komt voor hen een spannende tijd aan dat wij te gast mogen zijn in hun woning. En bijzonder voor ons. Meer dan 100 mensen gaan ook nu weer keihard aan de slag en dan hebben we het nog niet eens over de mensen die op de achtergrond hun handen uit de mouwen steken.”

Over het groot onderhoud

In Wijchen voert Bouwcombinatie Trebbe-Knaapen groot onderhoud uit aan in totaal 419 woningen van woningcorporatie Talis. De woningen zijn verdeeld over drie wijken. De wijk Heilige Stoel was als eerste aan de beurt. In januari werd het startsein gegeven voor het onderhoud aan deze woningen en voor de zomervakantie werden deze woningen opgeleverd. De wijk Kraaijenberg was als tweede aan de beurt. Het startschot voor deze wijk werd in april dit jaar gegeven, naar verwachting worden de werkzaamheden aan deze woningen eind dit jaar nog afgerond. De derde en laatste fase betreft de wijk Homberg, de werkzaamheden zijn gestart en worden naar verwachting het tweede kwartaal 2018 opgeleverd.

Over de werkzaamheden

De zwakke punten van deze PeGe woningen zijn de energetische kwaliteit van de gevel en de uitstraling. Deze punten zijn aangepakt. Elke wijk krijgt met een nieuw gevelontwerp haar eigen identiteit, geïnspireerd door de omgeving van Wijchen. Zo is Heilige Stoel geïnspireerd op het kasteel, Kraaijenberg op het moderne winkelcentrum en Homberg op de oude boerderijen. Naast het nieuwe uiterlijk van de gevels zijn de daken, spouwmuren en kruipruimtes geïsoleerd en de installaties vernieuwd.

Vele handen maken dit werk

Bijzonder aan dit project is de omvang en de intensiteit voor de bewoners; de woningen worden verbouwd terwijl deze gewoon bewoond zijn. Minstens zo bijzonder zijn de mensen die het elke dag weer waar maken. Ongeveer 100 mensen werken dag in dag uit aan de uitvoering van het onderhoud aan 419 woningen. Dat betekent dat 100 paar handen bij oplevering van de laatste fase, meer dan 2.800 radiatoren, 240.000 dakpannen en 444.000 tegels hebben vervangen. Ook brachten 200 handen bijna 700.000 steenstrips, ruim 18.000 m2 vloerisolatie en 17.500m2 voegwerk aan.

Over Trebbe – Knaapen

Trebbe – Knaapen, twee familiebedrijven die zich inzetten voor een duurzaam Nederland. Met dit samenwerkingsverband komt 450 jaar ervaring in bouwen en onderhouden samen. Onze expertise vormt een stevig fundament waar bewoners dagelijks profijt van hebben. We zijn jong van hart, ervaren in leeftijd. Onze bedrijven zijn volledig complementair aan elkaar. Daar waar Trebbe veel ervaring heeft in lean, duurzaam en industrieel bouwen (Nul op de Meter) heeft Knaapen haar procesvoering volledig ingericht op de bewonerscommunicatie.