Categorie: Actueel
Auteur: Trebbe algemeen
Datum: 7-10-2019

Het circulaire kozijn, klein maar fijn en niet langer alleen op papier

‘Eerste circulaire kozijn gerealiseerd en gemonteerd’

Eind vorig jaar schreef onze collega Nico Blaauw over het circulaire kozijn. Nu het eerste circulaire kozijn werkelijkheid is geworden, bij Trebbe Zwolle in de circulaire proeftuin, is het hoog tijd voor een update met Nico Blaauw, teamleider Techniek en Duurzaamheid bij Trebbe.

Het circulaire kozijn in het kort

“Westerveld & Nederlof werd in 2018 uitgenodigd door TNO om deel te nemen aan de werkgroep ‘Technologiecluster Circulair ontwerpen, leveren en bouwen’. Op hun beurt nodigden zij Trebbe uit om samen het kozijn van de BasisWoning onder het circulaire loep te nemen”, steekt Nico van wal. “Circulariteit betekent voor ons niets anders dan hergebruik van grondstoffen met zo min mogelijk functie- en kwaliteitsverlies”, legt Nico uit. “Daar zit gelijk ook de crux, wij bouwen woningen voor de ‘eeuwigheid’. Een koper koopt de woning niet om deze een aantal jaar later te demonteren en ergens anders weer in elkaar te zetten of te recyclen. Dit geldt natuurlijk helemaal voor woningen in een rij en appartementen in een complex” Vanuit die wetenschap formuleerden Nico en het team verschillende pijlers. “Circulariteit gaat dan juist uit van levensduurverlenging en het kunnen demonteren en recyclen van materialen, wij voegen daar materiaalbeperking en duurzame materiaalkeuzes aan toe.” Om tot het circulaire kozijn te komen zijn in het kort de volgende stappen gezet:

  • levensduurverlenging door lichtere kleuren en een diepere negge;
  • volledig demontabele kozijnen;
  • het materiaal te beperken. Door te kiezen voor smallere afmetingen hout, hebben we ±20% minder hout nodig;
  • duurzamere materiaalkeuzes zoals hout van een andere herkomst.

Het circulaire kozijn in de praktijk

Het circulaire kozijn was op papier al in 2018 gereed. Nu een klein jaar later is het eerste circulaire kozijn gereed en inmiddels gemonteerd. Dit eerste circulaire kozijn is nu een binnenkozijn. “Het kozijn is vervaardigd uit gebruikt vurenhout, is volledig demontabel en door te kiezen voor smallere afmetingen hout is ±20% minder hout nodig”, legt Nico uit. De deur, die in dit kozijn gemonteerd is, heeft een vulling van kurk, wat een afvalproduct is bij de fabricage van kurken van wijnflessen. De plek die het circulaire kozijn heeft gekregen is overigens minstens zo bijzonder te noemen. Bij Trebbe in Zwolle wordt in de loods een ware circulaire proeftuin gerealiseerd. Een kantine en inspiratieruimte, opgebouwd uit betekenisvolle materialen waarbij ieder product herleidbaar en geregistreerd is. Alles is erop voorbereid dat producten weer opnieuw gebruikt kunnen worden, zonder dat daar veel inspanning voor nodig is.

Het circulaire kozijn in de publiciteit

Dat het circulaire kozijn een interessante ontwikkeling is, dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Het Lenteakkoord ontwikkelde de brochure ‘Aan de slag met circulaire woningbouw’ en nam het circulaire kozijn van Trebbe hierin op. “In 2018 zeiden we het al, er is slechts een kleine vonk nodig om een groot vuur te starten. Ik ben ervan overtuigd dat het circulaire kozijn nu nog een vonk is, maar straks onderdeel van het grote circulaire vuur”, sluit Nico af.


Contactpersoon: Trebbe algemeen

Email: info@trebbe.nl

De medewerkers van Trebbe staan u graag te woord.

Gerelateerd nieuws