Johan Trebbe met pensioen: “Trebbe is de gele draad door mijn leven.”

Na ruim 45 jaar bij Trebbe te hebben gewerkt, was het voor Johan met ingang van 1 januari 2017 tijd voor de VUT. “Met de baan die ik heb mogen uitoefenen en de collega’s die ik gedurende mijn loopbaan heb ontmoet, kan ik wel stellen dat ik een bevoorrecht en gelukkig mens ben”, blikt Johan op zijn carrière bij Trebbe terug.

Met de paplepel ingegeven

“Natuurlijk was mijn eerste kennismaking met Trebbe niet een sollicitatiegesprek, een advertentie of een buurman die bij Trebbe werkte. Trebbe is ons familiebedrijf, mijn vader werkte er, diens vader werkte er en zo kan ik een heel eind terug in de tijd gaan. Trebbe loopt als een gele draad door mijn leven. Trebbe en de bouw, het is mij met de paplepel ingegeven.” Dat Johan ruim 45 jaar geleden bij Trebbe aan de slag gaat, is dan ook voor niemand een verrassing. “Direct na de MTS ben ik begonnen bij Trebbe. Ja dat was wel logisch he? Zo ging dat toen.”

Scherp op het netvlies

De eerste werkdag staat nog scherp bij Johan op het netvlies. “Mijn eerste werkdag en de daarop volgende vijf maanden werkte ik op de afdeling werkvoorbereiding als tariefcalculator.” Een tariefcalculator klokt werkzaamheden om aan de hand van die metingen tarieven te kunnen bepalen. “Eigenlijk niets anders dan de multi-momentopnames van nu.” En ook zijn allereerste project is Johan niet vergeten: “Het hervormd rusthuis in Enschede, dat was mijn eerste project, onder uitvoerder Ter Linde en hoofduitvoerder Verberne. Een mooie bouw om verschillende redenen. Het eerste project is altijd speciaal, en de contradictie in het project is me bijgebleven: een modern pand voor senioren. Onvoorstelbaar eigenlijk, dat het gebouw nu alweer gedeeltelijk is gesloopt.”

Voeten in de modder, benen onder de tafel op kantoor en weer in de modder

Johan blijft enkele jaren werkzaam als uitvoerder, daarna verruilt hij de bouwplaats voor kantoor. “Ik begon in de praktijk, met de voeten in de modder, vervolgens heb ik mijn benen onder de tafels gestoken bij de afdeling werkvoorbereiding en later de afdeling calculatie. Ik vond alle functies leuk en heb ze allemaal met plezier uitgeoefend, maar de bouwplaats bleef me toch trekken.” Johan gaat in overleg met directie om toch weer een praktijkfunctie te gaan vervullen. “Als reactie op mijn vraag naar een buitenfunctie kreeg ik: ‘Dat is mooi, je hebt die woningen in Zwolle toch uitgerekend? Ik heb ze gisteren aangenomen, maandag kun je in Zwolle op de bouwplaats beginnen.’ Mooi he? Zo ging dat toen.”

Een gouden greep

Nadat Johan ongeveer drie jaar in Zwolle heeft gewerkt en als uitvoerder zowel nieuwbouw als renovatie heeft gedaan, slaan de twijfels toe: “Wil ik elke dag wel van Boekelo naar Zwolle blijven rijden? Moet ik gaan verhuizen of toch wat anders gaan doen?” Johan gaat in overleg met de directie, samen vatten ze het plan op om ondersteuning te bieden bij de materieeldienst gevestigd in Enschede. Een gouden greep, zal later blijken. Johan begon aan de eerste dag bij de materieeldienst nog niet wetende dat hij hier de rest van zijn carrière zou blijven. “Het idee was om dit een paar maanden te doen en dat we dan samen verder zouden kijken,” vertelt een lachende Johan en vervolgt: “Inmiddels kunnen we wel concluderen dat het wat meer dan een paar maanden is geworden. Mijn voorganger ging weg en ja, ik ben eigenlijk een beetje blijven hangen.”

Met elkaar kun je een heleboel, alleen word je alleen maar moe

Bij een dienstverband van dit formaat, kun je wel stellen dat de bouwwereld én het bedrijf Johan op het lijf geschreven zijn. “Ik hou van de bouwwereld, het is een wereld van aanpakken, doen en vooral heel oplossingsgericht te werk gaan, althans zo heb ik het altijd bij Trebbe ervaren. Wat Trebbe zo bijzonder maakt? Ik denk dat we bij Trebbe wel een band met elkaar hebben. We willen echt met elkaar samenwerken, niet omdat het moet, maar omdat we dat écht willen. Met elkaar kun je een heleboel, alleen word je alleen maar moe. En bij Trebbe geldt afspraak is afspraak. Dat wat we met elkaar hebben afgesproken doen we ook gewoon, daar kun je echt van op aan.”

Elk project heeft een eigen verhaal

In de 45 jaar dat Johan bij Trebbe heeft gewerkt, hebben er heel wat projecten de revue gepasseerd. “Welke mij het beste zijn bijgebleven? Dat zijn er heel wat hoor. Elk project heeft zo zijn eigen verhaal en eigen bijzonderheden. Een werk waar ik als uitvoerder actief ben geweest is Pathmos. Dit werk betrof de renovatie van ruim 1.250 woningen en was voor mij heel bijzonder omdat het werk zo omvangrijk, afwisselend en complex was. Vanuit de materieeldienst vond ik vooral de bouwplaatsen van ziekenhuizen een uitdaging en erg indrukwekkend. Dit waren veelal binnenstedelijke bouwplaatsen, dat vraagt om een efficiënte bouwplaatsinrichting, ik vond het elke keer weer een uitdaging om daar een goede bijdrage aan te leveren.”

Trebbe blijvend de gele draad

“Dat ga ik toch wel een beetje missen, de Trebbe-cultuur, de collega’s en natuurlijk onze mooie projecten. We maken samen echt iets he? Ik kan wel stellen dat ik in mijn baan altijd een bevoorrecht en gelukkig mens ben geweest. Ik ga straks echt nog wel af en toe een bouwplaats en het kantoor bezoeken hoor”, vertelt Johan. “Ik blijf altijd verbonden met Trebbe. Natuurlijk door ‘de naam’ en vanuit mijn hoedanigheid als aandeelhouder en mijn liefde en passie voor Trebbe en de bouw zal Trebbe als gele draad door mijn leven blijven lopen.”