Harrie Kwakkel geeft ‘bouwles’ op basisschool Louise de Coligny Ede

“We kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het enthousiasmeren van jonge mensen”

Hoe bouw je een huis? Hoe metsel je een muur? Waar gebruik je een zaag voor? Wanneer moet je een bouwhelm op? En wat moet je kunnen om bouwvakker te worden? De leerlingen van de basisschool Louise de Coligny in Ede wilden alles weten toen Harrie, hoofduitvoerder en leerlingcoördinator bij Trebbe, kwam vertellen over de bouw.

Vertellen over de bouw

De afgelopen weken werkten de leerlingen van de twee groepen 3 van de basisschool aan een project over bouwen. Harrie Kwakkel werd gevraagd of hij in de beide groepen wilde vertellen over de bouw. Harrie is opa van een van de leerlingen en ging met die vraag aan de slag. Vorige week was het zover en gaf hij een presentatie over de bouw, gereedschap, het bouwen van huizen en de verschillende huizen die er zijn.

Geslaagde middag

Harrie kijkt terug op een bijzonder geslaagde middag. “Ik vond het spannend en mooi tegelijkertijd. Spannend omdat dit geen dagelijkse kost voor me is en mooi om het vak, waar ik mijn levenswerk van heb gemaakt, over te mogen brengen op een jonge generatie. Ik span me er elke dag weer voor in om het imago van de bouw te verbeteren. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.” Het betrekken van de jonge leerlingen is Harrie voor nu in elk geval goed gelukt. Hij stelde na de presentatie de vraag ‘wie wil er later in de bouw werken?’ Meer dan de helft van de kinderen zag een toekomst in de bouw wel zitten. Slechts één meisje was ervan overtuigd dat de bouw niks voor haar is en antwoordde “Ik hou gewoon niet zo van bouwen.” Na de presentatie kregen jonge bouwvakkers een knutselplaat mee en mochten ze de ‘toekomst’-bouwhelm houden. En dat het een geslaagde middag was, werd in de pauze duidelijk. “In de pauze werd er door leerlingen buiten druk gebouwd, prachtig om te zien,” aldus Harrie.