Een blik in de toekomst?!

“Mark een dag in de schoenen van timmerman Paul Beltman”

Het is een woensdag in juli en fantastisch weer. De basisscholen hebben al vakantie en de meeste kinderen liggen nog te slapen of maken zich alvast klaar voor een dag vol waterpret. Mark niet. Mark meldt zich in zijn werkkleding en veiligheidsschoenen om 07.30 uur bij Trebbe in Zwolle. Klaar voor een dag op pad met timmerman Paul Beltman.

Jong geleerd, oud gedaan

Mark is elf jaar en gaat na de zomervakantie naar groep 8. Mark houdt van timmeren, klussen en dingen opknappen. Die interesse zat er al jong in. “Ik heb al heel veel geleerd over klussen van mijn vader en een kennis. Vooral over hout en speelgebouwtjes maken. Ik heb gebouwtjes gemaakt voor poppetjes, zelfs één met lichtjes erin. Nu ben ik een tafel en stoelen aan het schuren, die wil ik mooi opknappen en schilderen.”  Een meeloopdag met een timmerman van de afdeling service, dat wilde Mark graag. En die dag was zo geregeld, doordat Mark zijn moeder, Frances bij Trebbe werkt.

Op maat gemaakt

Paul en Mark vertrekken met een gevarieerde lijst met klussen die afgewerkt moet worden vandaag. Ze beginnen met het plaatsen van een vensterbank. “Deze hebben we op maat gemaakt, vast gekit en afgewerkt.” Daarna is het tijd voor een bewoner die melding heeft gemaakt van beton op de vloer. “Gelukkig was het geen beton maar kit, we hebben dat samen verwijderd”, vertelt Mark. En dan is het tijd voor een korte pauze. Twee mandarijnen erin en vol energie door naar de volgende klus. De mannen gaan aan de slag bij een bewoner die een scheur in de muur heeft. “Die hebben we netjes opgevuld, afgekit en afgewerkt. Je ziet helemaal niet meer dat er een scheur zat.” Daarna hebben Mark en Paul nog verschillende klussen afgerond. “We hebben ook nog een werkblad gekocht voor een nieuwe werkplek bij de afdeling service & onderhoud van Trebbe. Dat vind ik wel echt leuk, dat Trebbe zelf het eigen kantoor verbouwt en aanpast als dat nodig is.”

Wat je geeft, krijg je terug

Mark vond zijn meeloopdag erg leuk en interessant. “Ik had verwacht dat we echt uren in hetzelfde huis zouden zijn, dat was niet zo. Daardoor vond ik het nóg leuker dan dat ik had verwacht.” Het leukste aan zijn meeloopdag vond Mark de klus met de vensterbank. “Ik vond het mooi dat we de vensterbank echt nog op maat moesten maken en het nog netjes moesten afwerken.” En Mark vond het erg leuk dat hij bij mensen thuis kwam. “Paul is ook heel aardig en vrolijk tegen de klanten. Zo moet je ook wel zijn, denk ik. Dan zijn de klanten zelf ook aardig en vrolijk. Ze boden ons ook drinken aan omdat het zo warm was.”

Belangrijk voor later

“Niet iedereen weet overal evenveel van. Daarom is de bouw wel echt een vak. Er was ook iemand met een loszittend raam. Als ik dat had gehad, dan had ik het misschien zelf wel kunnen repareren. Maar niet iedereen kan dat en dan is het mooi als je mensen kunt helpen.” Verder heeft Mark ook geleerd dat het belangrijk is om mee te kijken in verschillende vakken voordat je beslist wat je later wilt worden.

Later…

Of Mark later voor de bouw kiest, dat weet hij na deze meeloopdag nog niet zeker. “Ik vind dit echt heel erg leuk. Je kunt mensen verder helpen, je komt overal en ziet van alles en je hebt direct resultaat van je werk. Maar ik hou ook heel erg van dieren, dus misschien wil ik daar ook wel iets mee doen.”