BPD en Trebbe winnen tender gebiedsontwikkeling Waterfront Harderwijk

De gemeente Harderwijk heeft gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) en ontwikkelende bouwer Trebbe geselecteerd voor de ontwikkeling van Waterfront fase 3 in Harderwijk. Het wordt een groene, energieneutrale wijk van 126 woningen, die bereikbaar zijn voor een brede doelgroep. In het plan komen middeldure huur- en koopwoningen, zowel eengezinswoningen als appartementen en studio’s, voor jong en oud. De verwachting is dat eind 2020 de eerste woningen in de verkoop gaan.

Volgens de gemeente scoorde het plan van de ontwikkelcombinatie BPD/Trebbe het beste op punten als architectuur en duurzaamheid, onder andere door het moderne mobiliteitsconcept met veel elektrische laadpunten. Het plan is gemaakt met architectenbureaus Molenaar & Co en LAP Landscape & Urban Design. De architectuur van de appartementen is geïnspireerd op havengebouwen en de oude havenindustrie in Harderwijk. Het ontwerp van de eengezinswoningen verwijst naar oude pakhuizen in klassieke Hanzesteden.

Martijn den Braven van Gemeente Harderwijk, als stedenbouwkundige verantwoordelijk voor het totale ontwerp van het laatste deel van het Waterfront, is blij met het plan en de aanpak van BPD/Trebbe: “Het plan voorziet in een zorgvuldige overgang tussen de ‘Zuiderzee’-architectuur van de Watersportboulevard en het meer industriële en grootstedelijke karakter van ‘De Kades’, maar heeft ook een geheel eigen stijl en karakter met een subtiele verwijzing naar het Harderwijkse Hanzeverleden.”

Een toekomstbestendige nieuwe woonwijk

Het plan integreert beplanting in de architectuur zodat landschap en architectuur in elkaar overvloeien. Dick Boekhout, ontwikkelingsmanager bij BPD namens de ontwikkelcombinatie BPD/Trebbe: “BPD en Trebbe realiseren samen woongebieden op basis van vier duurzaamheidspijlers: energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire gebiedsontwikkeling en gezondheid. We zijn erg verheugd dat dit nieuwe woongebied in Harderwijk op alle fronten hoog scoort. De wijk wordt volledig aardgasvrij en zoveel mogelijk energieneutraal met een collectief warmtesysteem. De groene daken van de woningen vangen het hemelwater lokaal op voor hergebruik of afvoering naar wadi’s. Het gebied wordt bovendien natuurinclusief ingericht, met ruimte voor flora en fauna voor een optimale biodiversiteit. Ook worden alle woningen voorzien van een materialenpaspoort.” In samenwerking met de gemeente Harderwijk wordt de kade van de voormalige Lelyhaven extra levendig en toegankelijk gemaakt.