Bas Hofman een dag in de schoenen van…Jacob Romkes

Dinsdagochtend 23 april 2019, 3e paasdag (voor zover die bestaat), liep ik om 07.00 uur de trap op richting de bouwkeet van project ‘Vecht & Veld in Vreeland. In mijn beleving toch echt vroeg maar desalniettemin werd ik gegroet met een enthousiaste ‘één goedemiddag!’ Dit was duidelijk, zoals een Champions Leaguewedstrijd tussen Ajax en Juventus, ik stond 0-1 achter.

We begonnen de dag met een kop koffie (uit de koffiepot wat later op de dag veel belangrijker bleek te zijn dan ik dacht) een babbel over de paasdagen, het mooie weer tijdens die paasdagen en wat er vandaag op de planning staat. ”We gaan zien wat de dag brengt, laten we eerst een rondje over de bouw maken”, aldus uitvoerder Jacob Romkes.

Zo geschiedde. M’n kop koffie was leeg, de helm mocht op en hup naar buiten. Nog voordat we ook maar één stap buiten de keet hadden gezet, die overigens denk ik van alle ‘Trebbe-kantoren’ van het mooiste uitzicht geniet, werd ik al geconfronteerd met de dynamiek van de bouwplaats. De planning liep een klein beetje uit de pas, waardoor een onderaannemer niet kon starten met zijn werkzaamheden. Jacob wist dit keurig te managen, iedereen weer blij.
We vervolgde de ronde en van de ‘Volendamse kermis’ tot aan werkinhoudelijke gesprekken, ze kwamen allemaal voorbij. Ik merkte dat iedereen zich op zijn gemak voelt bij Jacob en hij moeiteloos met ‘Jan en alleman’ een gesprek aanknoopt. Dit doet hij echt goed.

Na de eerste ronde over de bouw schoof de werkvoorbereider nog even aan. Gewoon wat lopende zaken en één heet hangijzer die nog uit het vuur gehaald moest worden; hoe stabiliseren we de topgevel met de betonnen timpaan bij de twee-onder-een-kapwoningen? Hoewel mijn kennis zo ongeveer rijkt tot het lezen van technische tekeningen (grapje natuurlijk) vond ik het toch een zeer interessante discussie. Hoe gaan we dit nu oplossen? Van kijken naar de tekening, schetsen van oplossingen tot discussiëren op de steiger met onderaannemers, het kwam allemaal voorbij. Maar drie uur later leek de oplossing gevonden. Hoewel ik voorafgaand aan deze dag het idee had dat de uitvoerder bouwt wat op tekening staat, we bouwen immers een uitgedacht concept, wordt er bij alle vraagstukken creativiteit, oplossingsgerichtheid en technisch inzicht gevraagd.
Nu vergeet ik nog te melden dat tijdens dit ‘overleg’ de vrachtwagens gewoon aan blijven rijden en de vragen van andere collega’s ook gewoon gesteld blijven worden. Een echte duizendpoot die uitvoerder. Klasse!

Rond een uur of 2 werd het wat rustiger. Eindelijk tijd voor onszelf. Het is voor mij lang geleden dat ik al ongeveer 7 uur aan het werk was, maar mijn laptop nog niet eens had opengeklapt. Dat even tijd voor onszelf was, je verwacht het niet, maar van korte duur. Want nog voordat ik m’n laptop uit m’n tas had gepakt stond er alweer iemand binnen. ‘We hebben een uitdaging’, leidde hij in. ‘Bouwnummer 3 heeft het badkamerkozijn van bouwnummer 4 en vice versa’. Ja hoor, hup uit de stoel, helm op en daar gingen we weer. De oplossing was deze keer een stuk sneller gevonden. Niks aan de hand!

Het was inmiddels 3 uur en er was nog tijd voor één rondje op de bouw. Tijdens deze laatste ronde hadden we ook tijd om eens te sparren over hoe we tegen bepaalde zaken aankijken. Een projectontwikkelaar en een uitvoerder, twee uitersten zou je denken. Een werkdag van een projectontwikkelaar is vaak dynamisch, maar een werkdag van een uitvoerder is dat net zo en verrassend vergelijkbaar. Bij beide ben je de spin in het web, de schakel tussen vele partijen en bij beide is de dag soms lastig te plannen, er komt van alles op je pad!

Heb ik dan nog een les geleerd wat ik dagelijks in de praktijk kan toepassen? Jazeker! Zaken die op papier makkelijk uitvoerbaar lijken en waar al snel de tendens is ‘dat kunnen we toch wel maken’, ben ik vandaag tot de ontdekking gekomen dat het iets genuanceerder ligt. Ja we kunnen het zeker maken, maar dan moeten we wel goed blijven nadenken over het hoe en met wie.

Al met al kijk ik terug op een fantastische dag! Een uitvoerder is daadwerkelijk de communicatieve en creatieve duizendpoot waar iedereen durft binnen te lopen, hetzij met of zonder problemen. Hij heeft de ‘overview’ en bewaakt de planning, kwaliteit en sfeer. Leuke vent die Jacob, bedankt voor deze leuke dag!

Ook een dag in de schoenen van…?

Enthousiast geworden en ook een dag in andermans schoenen staan? Meld je aan via onderstaande aanmeldknop.